Szilveszterre minden hely elkelt

Több ezer turistát várnak a Kárpátokba

2002. december 27., 01:00 , 102. szám

Aki már szervezett téli sítúrát, bizonyára tapasztalta, hogy a sítelepek szállodái, szálláshelyei az idény más-más időszakaiban különböző áron kínálják szolgáltatásaikat. A szálláshely és étkeztetés ára december 25. és január 15. között a legmagasabb, amikor ugyanazon szállodai szolgáltatás akár kétszer-háromszor is többe kerülhet, mint mondjuk december elején vagy február végén.

A karácsonyi-újévi időszakban egy szállodai szoba ára (komfortfokozattól, az ágyak számától függően) személyenként 25–50 hrivnyába kerül; a szilveszter éjszakai alapmenü 60–150 hrivnyát tesz ki; a karácsonyi ünnepi menü (ebéd, vacsora) felnőttek részére 40–170, gyerekek részére 30–85 hriv­nyába kerül.

Mielőtt még lázas számolásba kezdene a szilvesztert a hegyek között tölteni szándékozó kedves olvasó, eláruljuk, hogy az ünnep idejére már aligha akad szabad szálláshely, mivel az elmúlt négy-öt év gyakorlatának megfelelően idén is jó előre (még a nyár folyamán) lefoglalták a Kárpátok üdülőinek szobáit, ami megközelítőleg 7-8 ezer szállóvendéget jelent. Mint meg­tudtuk, az újévi és keleti karácsonyi ünnepeket itt töltő vendégek zöme (közel 65%-a) Kijevből és környékéről érkezik, s nem ritkán napi 50-100 dollárt is rászánnak az itteni üdülésre.

Az illetékesek véleménye szerint az oroszországi turisták is szívesen ünnepelnének a téli Kárpátokban, őket azonban egyelőre távol tartja a nehézkes közlekedés.

A szigorú értelemben vett síszezon január 16-tól február 15-ig tart, amikor ugyancsak telt házzal üzemelnek az üdülők és magánszállók. Ilyenkor a sífelvonók is szakadatlanul működnek – már ha „takarékossági szempontból” központilag nem rendelnek el áramszünetet.

Az elő- és utószezon idején (dec. 1–24., illetve febr. 16–márc. 31.) a sítelepek szállodáiban napi 30-56 hr/fő áron bérelhető szállás (étkezési díjjal együtt), a magánhotelek napidíja pedig átlagosan 50–70 hriv­nya között mozog.

A síeléssel töltött téli szünidő mindenképpen igényel némi előszervezést. A már ismert, úgymond „kipróbált” szál­láshelyek esetén elég egy telefonos szobafoglalás, illetve szolgáltatásrendelés, míg az „ismeretlen terepre” készülők egy belföldi, téli turizmussal is foglalkozó utazási irodában érdeklődhetnek a szükséges információk iránt.

A megyében közel tíz ilyen profilú cég működik – például Munkácson a Tisza és az Eksz­kurszia irodái, Ungváron a Za­k­arpatturiszt, a Buszol–Voyage, valamint a Szodisz–Kárpáti –, ahol nemcsak az utazókat, de a tájékozódni kívánó érdeklődőket is szívesen látják. Itt van lehetőség arra, hogy a „kevésbé jártas” turisták összevethessék az egyes szállodák és sítelepek szolgáltatásait, valamint árajánlatát.

Kis ízelítő ez utóbbiból. A felvonók egyszeri igénybevétele 3–5, 5–10 hrivnya (síteleptől függően); a sífelszerelés kölcsönzésének napi átlagára 10–20, a felkapottabb helyeken 15–30 hrivnya; egy átlagos szálláshely napidíja 30–50 hr/fő (kétszeri étkezéssel) – mindez az elő- vagy utószezonra érvényes, főszezonban értelemszerűen 50–80–100%-kal magasabb árfekvéssel kell számolni.

Popovics Zsuzsanna