Hatvan éve volt a londoni 6-3

Nagydobrony nyerte az első Buzánszky Jenő Kárpátaljai Teremlabdarúgó-tornát

2013. december 5., 08:33 , 673. szám
A győztes nagydobronyi csapat Buzánszky Jenővel, Fülöp Sándorral és testnevelő tanáraikkal: Sütő Istvánnal és Hidi Sándorral

Hagyományteremtő céllal hirdette meg az I. Buzánszky Jenő Kárpátaljai Teremlabdarúgó-tornát a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, a Magyar Rádió és a Kárpátalja Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság magyar szerkesztősége iskoláskorú fiúk számára. Az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolában megrendezett sporteseményen jelen volt a magyar aranycsapat legendás hátvédje, a 88 éves Buzánszky Jenő is, aki díjakat és jó tanácsokat is adott a fiatal focistáknak, majd a legendás londoni 6-3 összefoglalójának levetítése után válaszolt az érdeklődők kérdéseire, és mesélt a hatvan évvel ezelőtti eseményekről, a magyar labdarúgás aranykoráról.

Az első teremlabdarúgó tornára ezúttal csak négy iskola csapata kapott meghívást: a Nagydobronyi Középiskola, a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola, az Ungvári Drugeth Gimnázium, valamint a házigazda iskola, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola csapata. A fiatal labdarúgókat a testnevelő tanárok és iskolaigazgatók mellett lányok is elkísérték, akik hangosan buzdították a fiúkat, akik láthatóan igyekeztek mindent megtenni a győzelemért. Végül az első helyezést a Nagydobronyi Középiskola csapata szerezte meg, akik 14 gólt lőttek, egyet sem kaptak, és minden összecsapást megnyertek, másodikok lettek a csapiak, harmadik helyen a házigazdák végeztek, a negyedik pedig a Drugeth Gimnázium gárdája lett. A fiatal focisták számára óriási élmény volt, hogy kezet foghattak az egykori legendás aranycsapat egyik tagjával. Buzánszky Jenő lapunk tudósítójának elmondta: „Természetes, hogy vállaltam ezt a hétórás utat, mert itt magyar gyerekek vannak, akiket tisztelek, becsülök határon belül és túl is. Fontosnak érzem, hogy az itteni fiataloknak elmondjam, ne felejtsék el, hogy mi magyarok vagyunk. Kívánom nekik, hogy tartsák meg magyarságukat. Azt, hogy milyen a magyar labdarúgás jelene, azt tudjuk, de a jövő az ő kezükben van, abban bízok, hogy jobb lesz. A legfontosabb szerintem, hogy a mai fiatalok is szeressék meg a futballt.

Arra a kérdésünkre, hogy Jenő bácsi hasonló korában mennyit edzett, a következőt válaszolta: „Nem tudnám megmondani, de sokat. Én 43-ban szívtam cigarettát utoljára, részeg nem voltam életemben, mindent a sportnak rendeltem alá. Ennek meg is lett az eredménye, az aranycsapatban egyetlen vidékiként tudtam játszani végig a legnagyobb sikerek idején. Negyvenkilenc hivatalos válogatott mérkőzést játszottam, és tizenhatot budapesti néven lényegében ugyanabban a csapatban, és három vereség van benne. Ezt kívánom a maiaknak is!”

Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió intendánsa az esemény kapcsán elmondta: „Néhány nappal ezelőtt volt az évfordulója annak a legendás 6-3-nak. November 25-én a Kossuth Rádió egy tematikus napot szentelt ennek az eseménynek. A legnagyobb sikert az aratta, hogy ismét sugároztuk a meccsről az eredeti hangfelvételt Szepesi György közvetítésével. A dolog másik része, hogy tudjuk, hogy Buzánszky-kupa már van Pécsett és Debrecenben, de a külhoni magyarság körében még nem volt soha, és amikor a Szülőföldem szép határa fesztiválon itt jártunk, akkor Kulin Zoltán vezérigazgató-helyettes úrral úgy döntöttünk, hogy itt is megszervezzük. Jenő bácsi partner volt, azt mondta, hogy ő bármikor szívesen jön Ungvárra.

Az ebédet követően az iskola színháztermében a torna névadója mellett köszöntötték az esemény szervezőit, Ujhelyi Zoltánt, a Magyar Rádió vezérigazgató-helyettesét, Pásztor Zoltánt, a Kossuth Rádió intendánsát, Kulin Zoltánt, a Kárpátalja Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettesét, Brenzovics Lászlót, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnökét, Néger Istvánt, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság kárpátaljai szervezetének elnökségi tagját, Fülöp Sándor utánpótlás-edzőt, Ukrajna érdemes testnevelési dolgozóját, majd a jelenlévők megnézték az évszázad mérkőzésének, a legendás londoni, 1953-as 6-3-nak az összefoglalóját.

Buzánszky Jenő ezt követően átadta a teremlabdarúgó-torna résztvevőinek a szervezők által felajánlott díjakat. A szakemberek a torna legjobb kapusának Szilvási Szabolcsot, a legjobb mezőnyjátékosnak Szanyi Sándort, a legjobb gőllövőnek pedig Hidi M. Sándort választották, mindhárman a dobronyi csapatban fociztak. Végül a többiek után a Sütő István tanár úr vezette nagydobronyi csapat vehette át a kupát, így ők rendezhetik jövőre a tornát.

Jenő bácsival ezt követően Pásztor Zoltán élő rádióinterjút készített az egykori élményekről, emlékekről.

Az érdeklődő közönség soraiból is érkeztek kérdések a legendás játékoshoz. Volt, aki tudni szerette volna, hogy a Wembley stadionban az angolok harmadik gólja előtt valóban Jenő bácsi zavarta-e a kapust, aki emiatt kiejtette a labdát. Ő erre röviden és viccesen így válaszolt: „Grosics saját magát zavarta.” Igazi élmény volt minden jelenlévő számára látni a 88 évesen is fitt Buzánszky Jenőt, aki sok megszívlelendő tanáccsal látta el a fiatalokat.

Badó Zsolt