Mátyás korát idézték a bustyaházai óvodában

2013. december 5., 08:33 , 673. szám

Az advent előtti utolsó, még bálozásra alkalmas vasárnapon történelminek számító eseményen vehettek részt a bustyaházi magyarok a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda pedagógusainak szervezésében a 2013 – a külhoni kisiskolások éve programsorozat keretein belül, amelynek legfontosabb célja, hogy a külhoni magyar szülők gyermeküknek anyanyelvi nevelési intézményt válasszanak.

A műsort a vasárnapi iskolások kezdték, akik Mátyás király udvarába invitálták a nagyérdeműt, ahol bemutatták a Mátyás király és a kolozsvári bíró című színdarabot, és ráadásul Mészáros Tímea vezényletével bemutattak egy reneszánsz kori táncot is. A hangulat fokozására a bustyaházi magyar óvodások cigánytáncukkal és őszi bálba hívogató versikéikkel kápráztatták el a nézőket. És hogy teljesen megadják a módját az „ízes mulatozásnak”, a huszti magyar iskolások Szabó Gabriella és Héder Csilla vezetésével egy pörgős táncházat is tartottak a helyiek örömére.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, aki megnyitotta a néprajzi kiállítást, amelyen látható volt 150 éves diótörő, 1700-as évekbeli imakönyv, rokka, fatekenő és rengeteg régi használati eszköz és szebbnél szebb kézimunkák. Mindez ékes bizonyitéka annak, hogy igenis van múltja, és bízunk benne, hogy lesz jövője is a bustyaházi magyarságnak. Jelen volt a rendezvényen Kékesi Sándor, a KMKSZ Técsői Alapszervezetének elnöke, Francz András, a KMKSZ Bustyaházi Alapszervezetének elnöke és Rácz István técsői plébános is.

Takács Mária,
a Szent Erzsébet Óvoda vezetője