Gyorstalpaló tüntetőknek

2013. december 12., 05:35 , 674. szám

„A fiaim az utóbbi napokban többször is elmentek szabadidejükben a városközpontban rendezett tüntetésekre, bár szerintem nem meggyőződből, csupán szórakozásból jártak oda. Mindannyiszor későn értek haza, én pedig egyfolytában aggódtam, hogy nem esik-e valami bajuk. Arra kérem, hogy ha már semmiképpen sem tudom megakadályozni, hogy odajárjanak, hiszen felnőtt emberek, legalább adjon néhány jó tanácsot arra vonatkozóan, miként kerülhetik el a bajt.”

– Tüntetésre, nagygyűlésre egyéb békés utcai tömegrendezvényre készülve érdemes megtenni néhány egyszerű megelőző jellegű óvintézkedést. Mindenekelőtt sose felejtsük el tájékoztatni családtagjainkat, hozzátartozóinkat és ismerőseinket arról, hogy hová indulunk, vagyis pontosan tudniuk kell, hogy hol keressenek bennünket, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan terveztük. Ne felejtsünk el mobiltelefont vinni magunkkal, hogy szükség esetén bármikor értesíteni tudjuk hozzátartozóinkat, illetve segítséget tudjunk kérni tőlük. Arra is jó lehet a telefon, hogy ha kell, ügyvédet hívjunk, ezért nem árt előzetesen felírni néhány jogász telefonszámát.

Fontos észben tartani, hogy hasonló rendezvényre indulva feltétlenül vigyük magunkkal a személyigazolványunkat, de legalábbis a gépkocsivezetői jogosítványunk mindenképpen legyen nálunk. Ilyenkor ugyanis számítani lehet arra, hogy a rendőrség munkatársai igazoltatni fognak. Ne adjunk okot a rend őreinek arra, hogy iratok hiányában „a személyazonosság megállapítása” ürügyén bekísérhessenek a rendőrségre.

Sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, ha tüntetés előtt nem fogyasztunk alkoholt, kábítószert. Nem állhatunk olyan gyógyszer hatása alatt sem, amely a részegségre vagy kábulatra akárcsak távolról is emlékeztető tüneteket okoz. Ugyancsak veszélyes lehet, ha efféle rendezvényre italt, kábítószert, szúró- és vágóeszközt, üvegpalackot viszünk magunkkal. Ezek jelenléte ugyancsak indokul szolgálhat a rendőröknek az intézkedésre, a beavatkozásra.

Sokat tapasztalt emberek tanácsa, hogy a legártatlanabb rendezvényekre készülve is válasszunk olyan felsőruházatot, amelynek a zsebeibe nem lehet egykönnyen valamilyen tiltott tárgyat vagy anyagot, például kábítószert vagy fegyvert becsempészni. Szükség esetén óvintézkedéseket is tehetünk ennek érdekében, mondjuk biztosítótűvel lezárhatjuk a külső zsebeket.

Lagalább ennyire fontos, hogy miként viselkedünk az adott rendezvényen. Röviden összefoglalva: a türelmes és toleráns, a legkevésbé sem provokatív viselkedés a legcélravezetőbb ilyenkor.

Amennyiben mégis megszólít a rendőrség munkatársa, s arra kér, hogy igazoljuk magunkat, mindenekelőtt kérjük meg, hogy mutatkozzék be, mutassa meg az igazolványát, s adjon magyarázatot arra, miért kíváncsi az okmányainkra. Sokat segít hasonló helyzetben, ha megkérjük a közelben álló embereket, hogy legyenek tanúi a rend őreivel való érintkezésünknek. Amennyiben viszont a rendőr eleget tesz a kérésnek, célszerű minden további akadékoskodás nélkül megmutatni neki a személyazonosságunkat igazoló dokumentumot.

Előfordulhat, hogy miután a rendőr megvizsgálta a személyigazolványt, vagy a személyazonosság igazolására alkalmas egyéb dokumentumunkat, amelyet átadtunk neki, nem akarja visszaadni azt. Ebben az esetben kérjük meg a közelben állókat, hogy tanúsítsák ezt a tényt, s tájékoztassák a történtekről a rendezvény szervezőit, illetve tegyenek panaszt a 102-es telefonszámon.

Amennyiben a rendőr nem elégszik meg az irataink átvizsgálásával, s arra kér, hogy átvizsgálhassa a személyi tárgyainkat is, kérjünk tőle magyarázatot erre, illetve tájékoztassuk a történtekről a rendezvény szervezőit, hogy ügyvédet hívhassanak a helyszínre. Amíg az ügyvéd oda nem ér, nem tanácsos semmiféle tulajdonunkat képező tárgyat megmutatni a rendőröknek a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolványon kívül, amiről már volt szó. Vagyis nem kötelezhetnek senkit arra, hogy az ügyvéd megérkezéséig a rendőrök előtt kiürítse a zsebeit, kinyissa a pénztárcáját vagy a táskáját.

Amennyiben a rendőrök felszólítanak, hogy fáradjunk be velük a rendőrségre, azonnal tájékoztassuk erről a családot vagy a hozzátartozókat, valamint a rendezvény szervezőit. Kérjük tőlük, hogy mielőbb hívjanak ügyvédet a helyszínre.

Az sem árt ilyenkor, ha a történtekről, azaz a rendőrökkel folytatott beszélgetésről bármilyen kezünk ügyébe eső, arra alkalmas eszközzel video­felvételt készítünk.

Van néhány dolog, ami kimondottan tilos egy békés tömegrendezvényen. Például semmiképpen se bonyolódjunk nyílt konfliktusba a rend őreivel, ne válaszoljunk hasonló módon mások irányunkban elhangzó sértéseire, káromkodásaira, ne fogyasszunk alkoholt és kábítószert. Ugyancsak tilos akadályozni a tömegközlekedési eszközök haladását vagy a gépkocsiforgalmat, közlekedni csak a gyalogosok számára fenntartott helyeken szabad, s az elmúlt napok fővárosi eseményeit tekintve az is elmondható, hogy szintén jogellenes kormányzati, önkormányzati vagy katonai épületeket elfoglalni.

hk