A realizmus és a modern festészet

Egy est a képzőművészet jegyében

2013. december 12., 05:35 , 674. szám

A KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete és Városi Alapszervezete egy esztendeje indította útjára azon rendezvénysorozatát, melynek keretében kulturális, természettudományi és történelmi előadásokat, konferenciákat szerveznek a Tisza-menti városban, s ezzel is elősegítik a helyi magyarság közösséggé kovácsolódását és művelődését. December 7-én pedig, jubileumi rendezvényként Veres Ágota, az ismert és tehetséges kárpátaljai festőművész, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának a tagja tartott előadást a két KMKSZ-szervezet székházában Realizmus és modern festészet (festői átírás, műhelytitkok) címmel.

A rendezvény kezdetén Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke rövid áttekintést adott az elmúlt esztendő rendezvényeiről. Majd a festészet műhelytitkaiba való bevezetés céljából, egy, a kérdéseket megvilágító előadás megtartására kérte fel Veres Ágota művésznőt. Ezt követően Kudron Katalin irodavezető röviden bemutatta a közönségnek az előadót.

Veres Ágota bevezetőjében kifejtette, hogy a művészet és a szépség szorosan összefüggő fogalmak. Ám a szépség viszonylagos fogalom, minden kornak megvolt a maga elképzelése róla, s ha nem ismerjük az adott kort, akkor nem érthetjük annak művészetét. Realista módon tudni ábrázolni valamit viszont alapvető fontosságú. A művésznő kitért arra, hogy a perspektívikus ábrázolás törvényszerűségeit a reneszánsz művészei fektették le. Ennek egyik jellemzője, hogy a távoli tárgyak hideg, kékes színben, színárnyalatban látszanak, s a színhatásokkal is érzékeltetjük a távoli dolgok és a köztünk lévő távolságot.

A képalkotás fontos része a kompozíció, komponálás, azon belül az egyensúly, a helyes arány megválasztása, az egységesség. A képmezőt arányosan kell betölteniük az ábrázolni kívánt dolgoknak, s itt egyaránt lehet alkalmazni szimmetriát és aszimmetriát. A szimmetriát például a reneszánsz kedvelte, s az ilyen kompozívió nyugalmat áraszt. Gyakrabban alkalmazzák viszont az aszimetrikus ábrázolást, ami dinamikussá teszi a látványt, érzékelteti a mozgást.

A modern festészetre rátérve pedig Veres Ágota beszélt az egyszerűsítés, torzítás, stilizáció, absztrakció lehetséges okairól és lehetőségeiről. Picasso híres bikasorozatánál láthatjuk, miként lehet a végsőkig leegyszerűsíteni, szimbólummá alakítani az adott figurát. Ám mindezek figyelembe vételével a modern stílus érthető és élvezetes része a művészetnek.

Az előadás után Barta József köszönetet mondott Veres Ágotának a tartalmas és képi anyaggal gazdagon illusztrált előadásért. Az esten részt vett Bozsik Béla beregszászi magyar konzul, Milován Sándor, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője és Artur Ivasko megyei tanácsi képviselő.

Lajos Mihály