Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár adta át a nyereményeket

Csodasarkok az iskoláknak

2013. december 26., 10:00 , 676. szám

A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága 2013-ban meghirdette A külhoni magyar kisiskolások éve programot, melynek keretében Miénk a város! címmel játékot indított az interneten 5–10 éves gyermekek számára. Nyolc héten keresztül kellett különböző feladatokat megoldani a gyerekekenek: 2000 gyerek játszott szerte a Kárpát-medencéből, ebből 51-en nyertek az osztályuk számára „csodasarkot”. A csodasarokban sok értékes ajándék van: játékok, könyvek, fejlesztő DVD-k stb. Az ötvenegy nyertes gyerek között nyolc kárpátaljai kisiskolás is van, nekik december 19-én Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár személyesen adta át a csodasarkot.

Répás Zsuzsanna a nyolc kárpátaljai gyerek közül ötnek Beregszászban, az Irka gyermekújság karácsonyi rendezvényén adta át a csodasarkot, majd Ljubka Katalinnal, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetőjével, Orosz Ildikóval, a KMPSZ elnökével, valamint Bacskai József és Tóth István ungvári és beregszászi magyar főkonzulokkal ellátogatott a Gáti Kovács Vilmos Középiskolába. Román Erika igazgatónő köszöntő szavai után karácsonyi versek hangzottak el, majd saját készítésű karácsonyi ajándékokkal lepték meg a gyerekek a vendégeket. Répás Zsuzsanna államtitkár asszony átadta a csodasarkot a 4. a osztályos Szilágyi Máténak. Máté tudósítónknak elmondta, hogy nyolc héten át nagyon sok feladatot kellett megoldania ahhoz, hogy nyerhessen az osztályának egy ilyen értékes ajándékcsomagot.

A következő állomás a Csongori Általános Iskola volt, ahol Nagy Sándor iskolaigazgató fogadta a vendégeket. A szép új iskolaépület megtekintése után a magyarországi vendégek megkeresték a 3. b osztályban Csup Attila Fábiánt, aki ugyancsak nyert egy csodasarkot az osztályának.

A következő helyszín a Csapi 2. Sz. Széchenyi István Középiskola volt, ahol a 4. osztályosok betlehemes műsorának megtekintése után a 4. a osztályos Kovács Levente vehette át az általa megnyert csodasarkot.

Répás Zsuzsanna államtitkár asszony a gyerekekhez szólva elmondta: „Levente az egyik legügyesebb, legaktívabb gyerek volt, így elnyerte az iskolátoknak ezt a csodasarkot. Az is nagyon fontos, hogy a gyerekek, akik részt vettek ebben a játékban, nem önmaguknak játszottak, nem önmaguknak nyerték el az ajándékokat, hanem annak az osztálynak, iskolának, annak a közösségnek, amelyben élnek.”

Répás Zsuzsanna lapunk tudósítójának elmondta: „A kisiskolások éve programunknak ez a záró eseménye, ez teszi fel a koronát az egész éves programunkra. Az volt a cél ezzel a programmal, hogy megszólítsuk a szülőket, és megmutassuk nekik, hogy miért fontos az, hogy anyanyelvű oktatási intézménybe adják a gyermeket. Azért fontos a gyerekeknek, hogy magyarul tudjanak tanulni, mert így tudják legjobban elsajátítani az ismereteket, és ezáltal a lehető legjobban kibontakoztatni a bennük rejlő tehetséget. Nagyon sok programmal szólítottuk meg a szakmai szervezeteket, a szülőket és külön a gyerekeket.” A Miénk a város! című játék kapcsán elmondta, hogy a határon túli gyerekek mellett akadtak olyan anyaországi gyerekek is, akik játszottak és nyertek a játékban, de ők kiválaszthattak egy határon túli magyar iskolát és nekik, az ottani gyerekeknek küldhették el ajándékba a csodasarkot.

Répás Zsuzsanna államtitkár asszony kárpátaljai látogatása Nagydobronyban egy munkaebéddel ért véget, amelyen részt vett Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet is, ennek keretében a KMKSZ és a KMPSZ vezetőivel áttekintették az aktuális kérdéseket.

A nyertes kárpátaljai kisiskolások névsora:

Bence Gábor – Bátyúi Középiskola, 1. osztály

Kurmai Kornél – Beregszászi 10. Számú Középiskola, 1. osztály

Bagu Beni – Bótrágyi Általános Iskola, 2. osztály

Kovács Levente – Csapi 2. Sz. Középiskola, 4. a osztály

Csup Attila Fábián – Csongori Általános Iskola, 3. b osztály

Szilágyi Máté – Gáti Kovács Vilmos Középiskola, 4. a osztály

Ernyei Attila – Técsői Hollósy SimonKözépiskola, 3. osztály

Váraljai Vivien – Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola, 1.b osztály.

Badó Zsolt