Nem vették figyelembe a tiltakozó aláírásokat

2013. december 26., 10:00 , 676. szám

Mint ahogy azt korábban megírtuk: A Beregszász című újság november 15-én megjelent számában Engedélyt kér címmel olvashatjuk a Numinátor Kft. igazgatóságának közleményét, amelyben „szennyezőanyag kibocsátásához” kéri Gajdos István korábbi polgármester volt cége a lakosság beleegyezését. Az említett vállalat: „a város északnyugati részén lévő beregszászi lelőhelyről kíván homokot kitermelni”.

Beregszásznak a homokbányához közeli részén élők aláírásokat gyűjtöttek, kérve a városvezetést, hogy ne engedélyezze a bányászat újraindítását, hisz a felszín alatti homokréteg kiszivattyúzása miatt repedeznek a környékbeli házak falai. Ötven helybéli írta alá a bányászat engedélyezésének megtagadását követelő ívet, ám a városi tanács ennek ellenére engedélyezte a homokkitermelést 2031-ig.

Orosz Géza, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-es képviselője elmondta: „A KMKSZ és minden más ellenzéki párt a bányászat beindítása ellen szavazott, de az UMDSZ-nek és a Régiók Pártjának összesen 20 képviselője van a városi tanácsban, akik közül 19-en voltak jelen, ennyien már elegen vannak ahhoz, hogy bármit eldöntsenek. Én leginkább azon csodálkoztam, hogy a geológusok olyan szakvéleményt adtak ki, amely szerint a homok mélyebb rétegekből való kiszivattyúzása nincs kihatással a házfalak repedéseire és a talajvízre – valószínűleg »meggyőzték« őket.”

Ismét döntöttek, persze nem a nép, hanem a „gazda” javára úgy, hogy egy KMKSZ-es képviselő szavaival élve „Beregszász napsütötte és vendégszerető városa” „gazdagabb” lett egy környezetszennyező és a homok kiszivattyúzása miatt a városra nézve veszélyes bányával. A „gazda” pedig a már megszokott módon tovább tömheti a zsebét, miközben a nép érdekéről, annak védelméről papol a parlamentben.

dózsa