Rendszertelen havi vérzések

2013. december 26., 10:00 , 676. szám

Korábban semmi bajom nem volt a menstruációmmal, de a két utóbbi időszakban már túl sok vér jött ki, és fájdalmak is léptek fel közben. Miért vannak ezek a vérzési zavarok, és mit lehet tenni azért, hogy elmúljanak? – kérdezi levelében egy aknaszlatinai hölgyolvasónk. Kérdéseivel dr. Papp Györgyhöz, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyászához fordultunk.

– Minden fogamzóképes korú nőnél jelentkezik az ún. havi vérzés (menstruáció) – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Mi jellemző a normális menstruációra? Nem tart tovább, mint hét nap, és nem tart rövidebb időszakig, mint három nap. Nem jelentkezik korábban, mint 25 nap, és nem érkezik meg később a menstruációs időszak, mint 35 nap. A vérveszteség mérsékelt, és nem jár együtt fájdalmakkal, sem egyéb zavarokkal. Megjegyezném, hogy az első menstruációs időszak ma már korábban következik be, mint a korábbi időszakokban. Míg száz évvel ezelőtt 15-16 éves életkorban jelentkezett az első havi vérzés, jelenleg már 11-12 éves kislányok is menstruálnak. A menstruáció átlagban 45 éves korig jelentkezik, ekkor következik be a menopauza, és megszűnnek a havi vérzések. Ugyanakkor tévhit, hogy később, például 50 éves életkorban már nem következhetnek be, 11 éves életkor előtt pedig még nem következhetnek be nőgyó­gyászati megbetegedések.

– Mit nevezünk rendszertelen menstruációnak?

– Ha a fentebbiektől eltérő módon zajlik le a menstruáció, akkor menstruációs zavarokról beszélünk. Idetartozik a rendszertelen időszakonként fellépő, illetve a bő vérzéssel s egyúttal fájdalommal – esetenként eszméletvesztéshez vezető fájdalommal – járó menstruáció. A tünetek felléphetnek külön-külön, vagy több zavar is jelentkezhet egyidejűleg.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a nemi szerv vérzése nem okvetlenül menstruáció. Igen alaposan ki kell vizsgálni, ha idős korban jelentkezik a vérzés. A menopauza után, például 60 éves életkor körül méhtestrákra is utalhat a jelenség. Daganatos betegségeknél gyakran jelentkezhetnek vérzési zavarok, a méhnyakrák kezdeti tünete lehet a kontakuális vérzés, ami például a nemi aktus után fordulhat elő. Senki se gondoljon a legrosszabb eshetőségre, de ki kell vizsgáltatni a vérzési zavarokat, hogy kiderítsük, nem áll-e súlyos megbetegedés a hátterükben…

Megjegyezném, hogy a menstruáció kimaradása a terhesség valós, de nem biztos tünete. Lehetséges, hogy a kimaradás a várandósságra utal, de az is előfordulhat, hogy egy terhes hölgy akár még a kilencedik hónapban is menstruál.

– Hogyan kezelik a vérzési rendellenességeket?

– A terápia lehet ambuláns, a páciens járóbeteg-rendelésen vesz részt, s a kezelés során vérzéscsökkentő, méhösszehúzó, esetleg hormonális gyógyszereket írunk fel nekik. Időnként viszont fellép a műtéti beavatkozás szükségessége, amit nemcsak terápiás célból alkalmazunk, mert ezek révén alkalom nyílik szövettani vizsgálatok elvégzésére, melyekkel pontosítjuk a diagnózist.

Fontos a megelőzés. Helyesen kell táplálkozni, mindenből a megfelelő mennyiséget véve magunkhoz, mert nem jó, ha valaki elhízik vagy lefogy. Fontos a stressz elkerülése. Itt szólnék arról, hogy a II. világháború idején, Leningrád blokádja alatt, a stressz miatt elmaradt a városban élő fogamzóképes nők menstruációja… A vérzési zavarok megelőzése érdekében is abba kell hagyni a dohányzást. A hölgyek ebből a célból is kerüljék a mérgező vegyi anyagokkal való érintkezést mosáskor, permetezéskor, ezért viseljenek gumikesztyűt (permetezéskor a nevezett cél miatt is takarják el tiszta szövetdarabbal, gézmaszkkal a szájukat, az orrukat). Az interneten pedig tájékozódjanak, mely mosószereknek van káros mellékhatásuk. Javaslom továbbá a helyes nemi életet, illetve a fertőző betegségekkel szembeni védekezést.

Végezetül pedig ezúton is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok a Kárpátalja minden kedves olvasójának.

Lajos Mihály