Metálkarácsony Beregszászban

Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó

2014. január 2., 09:28 , 677. szám

Kiváló volt a hangulat az ötödik beregszászi Metálkarácsonyon, melyet a Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó részeként az idén is a városszéli Szojuz étteremben rendeztek meg öt helyi rockzenekar részvételével.

Elsőként a 2 Sence lépett színpadra, amelynek tagjai a hard rock nagy klasszikusainak ismert szerzeményeit és az alternatív rockot képviselő saját számaikat adták elő. A Hell of Storm a klasszikus magyar rockzene legnépszerűbb darabjait játszotta nagy sikerrel, ők egyelőre nem rukkoltak még ki saját számaikkal. A nagyobb múlttal rendelkező death metált játszó Aftermath zenekart már egy saját rajongói csapat is elkísérte. A rendezvény vezető bandája a Cold Comfort zenekar volt, akiknek az interneten terjedő demója nagyon jó visszhangot kapott szakmai körökben, illetve a zenekar a nyáron harmadik lett a másodízben megrendezett Pulzus zenei tehetségkutató versenyen. Bár előzőleg titkolták, de végül idén is színpadra lépett a rendezvény egyik szervezője, a The Judas Priest Tribute Band. A 2009-ben alakult öttagú együttes mind külsőségekben, mind előadásmódban az anyazenekarhoz, a Judas Priesthez hűen adta elő a brit metálcsapat klasszikusait.

A rendezvény egyik szervezője Balázs István (Isti), a The Judas Priest Tribute Band frontembere a Kárpátaljának elmondta: „Ez az ötödik Metálkarácsonyunk, amit már harmadik éve támogat a KMKSZ és a Kárpátalja hetilap is. A rendezvény úgy indult, hogy öt évvel ezelőtt a Judas Priest Tribute Band zenekarunkkal szerveztünk Beregszászban egy karácsonyi bulit, ahová hívtunk más zenekarokat is. Olyan jól sikerült a dolog, hogy azóta minden karácsonykor újra megszervezzük. Eleinte hívtunk külföldi bandákat is, de most úgy döntöttünk, hogy inkább a fiatal beregszászi rock-zenekaroknak biztosítunk lehetőséget. Hála Istennek, egyre több tehetséges zenekar van nálunk. Nagyon fontos, hogy ők is megmutathassák magukat nagyobb közönség előtt. Egy ilyen fellépés alkalmával többet tanulnak, mint tíz próbán. Szerencsére van egy beregszászi rockkedvelő közönség is, amelyek zöme általában eljön és megtölti a város szélén lévő Szojuz vendéglőt, ami egy kimondottan ideális hely ehhez a rendezvényhez. A terem belső faburkolata ideális akusztikát biztosít, és itt attól nem kell tartanunk, hogy valaki feljelent csendháborításért, mert nincsenek a közvetlen közelünkben lakóházak. Egyébként ebben az étteremben majdnem havi szinten rendezünk rocknapokat, ahová ugyancsak sok kárpátaljai és magyarországi rockzenekart meghívtunk már. Egyre jobb híre van ennek zenészkörökben, egyre több zenekar jelentkezik be, hogy szívesen eljönnének. Ennek ellenére Beregszászban minden évben a legnagyobb rendezvény a Metálkarácsony, amelyen idén is öt zenekart láthat a közönség. Remélem, ez a hagyomány megmarad.”

Megszólaltattuk a fellépő zenekarok tagjait:

A 2 Sence szólógitárosa, Bak Attila: „A mi zenekarunk rajtam kívül három beregszászi ukrán fiatalból áll, én vagyok az egyetlen magyar tag. Ők hárman már körülbelül egy éve álltak össze ilyen formában, nekem az ősszel szóltak, hogy szükségük lenne egy gitárosra. Elmentem az egyik próbájukra, úgy tapasztaltuk, hogy zeneileg nagyon jól megértjük egymást. Kisebb problémák vannak a kommunikációban, mert én, sajnos, nem tudok jól ukránul, ők meg csak pár szót tudnak magyarul, de végül is megértjük egymást. Ha van egy közös irányvonal, mint itt a zene, a stílus, akkor megtaláljuk a közös hangot. Eléggé változatos zenéket játszunk, alapvetően egy alternatív rockzenei stílust szeretnénk saját számokban művelni, de mellette a rockzene nagy klasszikusait is játsszuk.”

A főleg magyar rock­klasszi­kusokat játszó, és ezzel látványos közönségsikert aratott Hell of Storm zenekar szólógitárosa, Tar Sándor, a következőket mondta el az általa alapított zenekarról: „Ezen a néven a zenekar már négy éve fut, de közben cserélődtek a tagok. A mostani összeállításban csak körülbelül két hónapja játszunk. Elsősorban saját dalokra gyúrunk, készítünk tíz számot, döntően magyar szöveggel. De azok még nincsenek teljes egészében készen, így itt helyettük Piramis-, P. Box-, Scorpions-, Pokolgép-számokat és más, főleg klasszikussá vált magyar rockzenét játszottunk. Mi magyarok vagyunk, magyar iskolába jártunk, ez szerintem kézenfekvő.

Hosszú távon olyan zenét szeretnénk csinálni, amit a zenekarból mindenki élvezni tud. Mindenki beleteszi azt, amit szeretne csinálni, és abból akarunk végül egy kerek egészet összegyúrni – a jövő titka, hogy ez hogyan fog működni.”

Az idei Metálkarácsony közönsége által talán leginkább várt zenekar a Cold Comfort volt, amelynek nemrég jelent meg a WebZine-en egy háromdalos demója, amely nagyon pozitív kritikát kapott Magyarországon. A Cold Comfort szólógitárosa, Illés András a zenekarukról elmondta: „Mi blues alapú rockzenét játszunk, a jelenlegi felállásban kb. másfél-két éve. Igyekszünk magunkat megmutatni mindenütt, ahol csak lehet. Zömében csak Kárpátalján voltak eddig fellépéseink, de idén nyáron már eljutottunk a Pulzus tehetségkutatóra, amit a Balatonon rendeztek meg, és ott harmadik helyezést értünk el. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, sok szakember szerint is jó az, amit csinálunk. A már elkészült dalainkat mindenki hallgathatja, elérhető a YouTube-on és a Facebook oldalunkon is meg lehet csekkolni. Egyelőre csak három számot vettünk fel, ez fontos, mert így könnyebb bárhová eljutnunk. Jövőre szeretnénk minél több fesztiválon ott lenni, megismertetni magunkat nagyobb közönséggel, és szeretnénk csinálni egy lemezt.”

A rendezvényt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is támogatta.

Badó Zsolt