Megszavazták a Keleti Partnerség Programot

A Kárpátaljai Megyei Tanács oklevéllel ismerte el Brenzovics László munkáját

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

A feszült belpolitikai helyzet miatt nagy sajtóérdeklődés várta a Kárpátaljai Megyei Tanács tavalyi utolsó, december 27-én megtartott ülését. Amely a várakozásokkal ellentétben békésen telt.

Az ülés kezdete előtt Ivan Baloga, a tanács elnöke ismertette álláspontját az országban kialakult helyzettel kapcsolatban, majd javasolta, hogy a megyei tanács nyilatkozatban kérje az elnöktől – többek között a tüntetőknek a rendvédelmi szervek által való bántalmazása miatt –a belügyminiszter és a kormány menesztését. Mivel a tanács régiós frakciója a javaslatot már korábban sem támogatta, így a Kárpátaljai Megyei Tanács 58 képviselője önállóan kérte ezt Janukovics elnöktől.

A testület közel ötven kérdésben döntött, közöttük jóváhagyta a Keleti Partnerség Programjának az idei évre vonatkozó második szakaszáról szóló megállapodást, melynek értelmében a magyar külügyminisztérium és a megyei közgyűlés a tavalyi 1+1 millió dollár után 2014-ben újabb 500 000+500 000 dollárt költ kárpátaljai közintézmények felújítására. A korábbi jó tapasztalatok után a lebonyolítással idén is a Brenzovics László által vezetett Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítványt bízták meg.

Az utolsó ülésen a helyi önkormányzatok napja alkalmából a régió fejlesztéséért emlékéremmel ismerték el Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ alelnökének a Kárpátaljai Megyei Tanács költségvetési állandó bizottságának elnökének, „a régió fejlesztéséért” végzett munkáját.

A megyei tanács döntött többek között vadásztársaságok területhasználati engedélyének ügyében is, és a Bereg-vidéki vadászok és horgászok egyesületének engedélyét nem szavazta meg. A Kárpáti Igaz Szó címlapon közölt „Tüzet szüntes” a Bereg-vidéken! című írásában tévesen azt közölte, hogy mindezt Brenzovics László reklamációja nyomán utasította el a testület. Megkérdeztük az ügy kapcsán magát az érintettet, aki elmondta: „A Kárpáti Igaz Szóban olvasható, velem kapcsolatos állítás nem felel meg a valóságnak. Én nem léptem fel a társaság engedélyének meghosszabbítása ellen, mindössze egy kérdést tettem fel az üggyel kapcsolatban, amire az előterjesztőtől választ is kaptam. Egyébként a beregszászi vadásztársaság ügye nagyon zavaros, területéből több darabot is kiszakítottak már, ami sajnálatos.”

bzs