Folytatódik az Első lépés szociális program

„Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

A „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány két vagy több kiskorú gyereket nevelő kárpátaljai magyar gazdák számára hírdette meg az Első lépés szociális programot az elmúlt évben. A tapsztalatokról, eredményekről és a további tervekről kérdeztük Őr Hidi Lászlót, a „Pro agricultura Carpathica” Alapítvány elnökét.

– Újra meghirdetésre kerül a többgyermekes magyar gazdákat segítő program?

– A program első éve 2013-ban volt, s a várakozásokat meghaladóan jól sikerült. Mind a 15 család, akik nyertek a pályázaton, hozzákezdhetett az álmai megvalósításához, s elkezdték a családi gazdaságuk beindítását. Mintegy tucatnyi család modern, nagylégterű csővázas fóliasátrat épített, két család a fűtési rendszer kiépítéséhez, egy család pedig a méhészkedés elkezdéséhez kért és kapott segítséget. Valamennyi család tartotta magát a saját maga által felvázolt tervhez, eleget téve a szerződésben vállalt kötelezettségeinek. A programot finanszírozó Bethlen Gábor Alap is maradéktalanul elégedett volt a program, pontosabban a gazdák eredményeivel, s továbbra is támogatandónak ítélte azt. Ennek köszönhetően a 2014-es évre újra meghirdetésre kerül a „Pro agricultura Carpathica” Alapítvány lebonyolításában az Első lépés szociális program.

– Változnak-e a jelentkezés és a program feltételei?

– A programra jelentkező gazdáknak az idei évben is ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelni, mint tavaly, nincs jelentősebb változás. Továbbra is azoknak a gazdálkodni kívánó családoknak a jelentkezését várjuk, akik két vagy több kiskorú gyermeket nevelnek, s a szülőföldjükön képzelik el a boldogulásukat. Kiskorúnak számítanak azok a gyerekek is, akik betöltötték ugyan a 18. életévüket, de még valamelyik oktatási intézmény diákjai. A pályázat elbírálásakor kifejezett előnyt élveznek azok a családok, akiknek tanköteles gyermekeik magyar tannyelvű intézménybe (osztályba) járnak.

– Mire lehet pályázni?

– Pályázni (a kiírásnak megfelelően) életképes családi gazdaság beindítására lehet. A kárpátaljai adottságokat figyelembe véve a gazdálkodni kívánók számára az egyik legperspektivikusabb kitörési pont továbbra is a fóliás zöldségtermesztés. Úgy gondoljuk, hogy az idén is a jelentkezők túlnyomó többsége fóliasátor építéséhez, vagy a fóliasátrak fűrési rendszerének kiépítéséhez igényeli majd az Alapítvány anyagi és szakmai segítségét. De ha az idén is lesznek olyan rendhagyó, jól megalapozott pályázatok, mint az előző évben a családi méhészet beindítására volt, gondolom, az Alapítvány kuratóriuma pozitívan fogja elbírálni azokat is.

– Milyen iratok kellenek a pályázat benyújtásához?

– A pályázat kiírásakor igyekeztünk minél kisebbre csökkenteni a bürokratikus követelményeket. A pályázónak a helyi községházáról kell kérnie egy igazolást a családi összetételről, valamint az iskolából arról, hogy milyen tannyelvű osztályban tanulnak a gyerekek. Magával kell még hoznia az ukrán személyi igazolványát és az adó-kódszámáról szóló igazolását. A kérvény, valamint a rövid üzleti terv megírásához segítséget nyújtunk, az egész ügyintézés max. fél órát vesz igénybe.

– A sikeresen pályázó gazdák készpénzt kapnak?

– Nem, a nyertes gazdák nem készpénzt kapnak, hanem a megpályázott eszközöket és anyagokat kapják meg kamatmentesen. Erre az igen szigorú adó-, és könyvviteli szabályok miatt van szükség, hisz egyszerre kell megfelelni az ukrajnai törvényeknek, valamint a magyarországi elszámolási előírásoknak. Itt szeretném még megjegyezni, hogy a szállítási, szerelési, karbantartási kiadások a pályázó gazdát terhelik. Vegyük a legegyszerűbb példát! Ha egy gazda fóliaház építéséhez kért segítséget, akkor az Alapítvány biztosítja a hozzá való anyagokat: vascsöveket, armatúrát, fóliaborítást igény szerint. Besegítünk a szállítás megszervezésébe is, hisz ha egyszerre több gazdának viszi ki a teherautó az anyagokat, sokkal olcsóbb, mintha mindenki külön-külön menne utána. A fóliaház összeszerelését azonban már minden gazda a saját költségén, maga végzi el.

– Milyen segítséget kapnak még a pályázatban nyertes gazdák?

– Természetesen ezzel nem engedjük el a gazdák kezét, hisz egy sikeres családi gazdaság beindításához nemcsak a termelési eszközökre van szükség, hanem megfelelő szakismeretekre is. Falugazdász-szaktanácsadóink felkészítő tanfolyamot tartanak a téli-koratavaszi időszakban, míg a termesztési szezonban rendszeres helyszíni szaktanácsadást biztosítanak a programban részt vevő gazdák számára. Lehetőséget biztosítunk rendezvényeinken, szakmai tanulmányutakon, bemutatókon való részvételre is.

– Hol lehet jelentkezni?

– A pályázatokat az Alapítvány irodájában lehet benyújtani (Beregszász, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Kertészeti Tanszék, Apáczai terem), tel.: 0959131021, 0673124295. A pályázat benyújtásának határideje 2014. január 30. Várjuk a gazdák jelentkezését!

Karp.