Templomszentelés Nagybégányban

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

December 26-án ünnepélyes szertartás keretében újraszentelésre került a nagybégányi görögkatolikus közösség felújított temploma. A szertartást Milan Sasik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke végezte a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület papjainak jelenlétében.

Marosi István, nagybégányi görögkatolikus parochus lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a múlt század közepéig iskolakápolnaként is funkcionáló templom felújításához ez év július 25-én kezdtek hozzá, és december végére sikerült befejezni. Ennek eredményeként kívül részben, belül pedig teljesen felújították a szakrális épületet, mely a bizánci egyházi építészethez igazodik. A mennyezetre a keleti egyház hagyományainak megfelelően a Pantokrátor (vagyis az Uralkodó Krisztus) lett megfestve a négy evangélistával, valamint egy magyar motívumokkal díszített faragott oltárral is gazdagodott a templom. A felújítás során a tetőszerkezet teljes felújítása is megtörtént.

Szentbeszédében Milan püspök a karácsony üzenetéről, valamint a templomszentelés eseményének szimbólumairól szólt. Marosi István atya a munkálatok kezdetéről és eredményeiről számolt be, köszönetet mondva az anyaországi támogatóknak, valamint a helyi közösség tagjainak mind az anyagi segítségért, mind pedig a közösségi munkáért. Az eseményen jelen volt dr. Mélykuti Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja, Czikó Anita, Magyarország ungvári konzulja, valamint a község vezetői és a nagyszámú hívősereg.

fzs