Kölcsöngyerek visszajár

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

Ukrajnában a jövőben lehetővé teszik a „gyerekkölcsönzést” olyan esetekben, amikor a kiskorúak csupán ideiglenes jelleggel kerülnének gyermekotthoni elhelyezésre.

Egy 4 év óta működő kísérleti program keretében elsősorban olyan gyerekeket helyeztek el ideiglenes befogadó családoknál, akiknek szülei átmeneti jelleggel – gyógykezelés vagy rövid ideig tartó börtönbüntetés miatt – nem tudták ellátni gyermekeiket, illetve a szülői jogaik megvonása kapcsán még nem döntött a bíróság. A gyermekvédelmi hatóságok szándéka ezzel az volt, hogy az apróságok még átmeneti jelleggel se kerülhessenek menhelyre, hanem ha ideiglenesen is, de családban töltsék azt az időszakot, míg végleges döntés születik a további sorsukról.

Mivel a program sikeresnek bizonyult, 2014 januárjától országosan is bevezetik a ilyen formájú „gyermekkölcsönzés” intézményét. A hatóságok olyan befogadó családok jelentkezését várják, akik már legalább egy gyereket felneveltek, és a szülők egyike 1-től 24 hétig terjedő időszakon belül „főállásban” képes ellátni a nevelői teendőket. A házaspároknak másfél hónapos képzésen kell átesniük, melynek végén alkalmassági vizsgát tesznek. A „kölcsönzési” időszakra a szülői pár havi 4000 hrivnya (105 ezer forint) összegű apanázst kap, valamint gyermekenként két minimálbérnek megfelelő családi támogatásban részesül.

Palkó István