Felmérés: A szociáldemokraták nyernék az EP-választást Romániában

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerné a jövő évre tervezett európai parlamenti választásokat Romániában, az RMDSZ pedig a negyedik helyen végezne, ha most rendeznék meg a megmérettetést – derült ki a CSCI közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A PSD-re a megkérdezettek 41 százaléka voksolna, s ezzel messze a legnépszerűbb pártnak bizonyul az Agerpres hírügynökség által ismertetett felmérés eredményei alapján. Második helyen áll a szociáldemokraták jelenlegi koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a voksok 19 százalékát gyűjtené össze. Harmadik az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL), amelyre a megkérdezettek 17 százaléka adja voksát. Negyedik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a populista Dan Diaconescu-féle Néppárt (PPDD), hat-hat százalékkal. A Traian Basescu román államfő által védnökölt Népi Mozgalom (MP) nevű párt is elérné a bejutási küszöböt, ez a politikai erő a voksok 5 százalékára számíthat.

A CSCI közvélemény-kutató intézet által december 18. és 22. között megejtett felmérés alapján végzett számítás szerint a Romániának fenntartott mandátumokból 14-et a PSD nyerne meg, 7 jutna a PNL-nek, 6 a PDL-nek, 2-2 az RMDSZ-nek és a PPDD-nek, és egy az MP-nek.

(MTI/Kárpátalja)