Krisztus testi életének emlékére

2014. január 16., 06:50 , 679. szám

Január 8–11. között, immár második alkalommal szervezte meg Ikonfestő lelkigyakorlatát a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ).

Az eseménynek (az intézmény vezetősége felajánlásának köszönhetően) a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum adott otthont. Mottójaként pedig Szent Germanosz konstantinápolyi pátriárka ikontiszteletről szóló gondolatai szolgáltak: „Urunk, Jézus Krisztus testi életének örök emlékezetét (…) őrzi a hagyomány, hogy emberi formában ábrázoljuk, azaz látható teofániájában, jól tudva, hogy így magasztaljuk fel Isten Igéjének megalázkodását.”

A lelkigyakorlatot ez alkalommal is Zolcsák Miklós hajdúszoboszlói görögkatolikus áldozópap vezette, míg az előkészületekben nagy szerepe volt Ruszinkó Szergej csepei, tanulmányait befejezett kispapnak.

Az ikonfestés sok türelmet, kitartást, odafigyelést és lelkesedést kívánó folyamatának, amely során a résztvevők a kapott ismeretek és ima által maguk is ikonfestővé „nőttek”, tizennégyen vágtak neki. Közülük néhányan már második alkalommal vettek részt a lelkigyakorlaton, de a tavalyi alkalom sikerét mutatja, hogy sok új érdeklődő is akadt. S volt, aki párhuzamosan több ikon elkészítésébe is belevágott. Közben a résztvevők egy közös ikont is készítettek, amelyet a GISZ február 1-jei jótékonysági bálján árvereznek majd el, ezzel is hozzájárulva a görögkatolikus fiatalok nyári táboroztatásának költségeihez.

A lelkigyakorlat január 11-én Zolcsák Miklós, valamint Tóth Jenő karácsfalvai, Pősze Roland mátyfalvai, Lődár Jenő batári áldozópapok által celebrált szentliturgiával zárult, amely során megszentelték az elkészült ikonokat.

Espán Rita