Hogyan gondozzuk a koraszülötteket?

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Első gyermekemet hoztam most világra, de koraszülöttként. Hogyan bánjak vele, hogy ne betegedjen meg, és rendesen fejlődjön? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy ungvári fiatalasszony. Kérdéseivel és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Kovács Mária gyermekorvoshoz, a Szürtei Családorvosi Rendelő főorvosához fordultunk

– Azzal kezdeném, hogy azokat a csecsemőket nevezzük koraszülötteknek, akik a terhesség 37. hete előtt jönnek világra, és a testsúlyuk kevesebb, mint 2500 gramm. A 2,5–1,5 kilogramm közötti koraszülöttek életben maradási esélyei jók, az 1500 gramm alattiaké problémásabb. Ezek az apróságok éretlenül jönnek a világra, fejletlen a tüdejük, gyakran előfordul, hogy lélegeztető gépre kell őket rákapcsolni. A testhőmérsékletüket rosszul szabályozzák, ezért inkubátorban kell őket tartani, amíg stabilizálódik az állapotuk, s az inkubátorban való tartásuk időtartama attól függ, mennyi a testsúlyuk, és mennyire éretlenek. Gyakran nem tudnak önállóan enni, pontosabban: szopni, ezért mesterségesen kell őket táplálni. Mindezen okok miatt hosszabb ideig kell őket a kórházban tartani, mint az idejében megszületett csecsemőket, a kórházban való tartózkodásuk több hétig, akár hónapokig is elhúzódhat, és csak akkor engedik őket hazavinni, ha a testsúlyuk eléri a 2 kilogrammot, önállóan tudnak táplálkozni, és stabilan gyarapodik a súlyuk.

– Hazavitelüket követően hogyan kell velük bánni, mire kell ügyelni velük kapcsolatban?

– A szobahőmérséklet legyen +22–25 Celsius-fok, mert ezek a gyermekek érzékenyek a hidegre. Öltöztessék őket melegen, fürdővizük hőmérséklete pedig ne legyen alacsonyabb, mint +38 Celsius-fok. Ha a nyári időszakban születnek, kéthetes koruktól lehet velük sétálni a szabadban, a téli időszakban azonban csak mintegy másfél hónapos koruktól lehet őket kivinni a szabadba. Lényeges és nagyon fontos az anyatejjel való táplálásuk, mert fejletlen az immunrendszerük, így fokozottan érzékenyek a fertőzésekre. Ezért van szükségük az anyatejre, hogy fejlődjön az immunrendszerük. A D-vitaminhiány megelőzése érdekében kéthetes kortól D-vitamint kell nekik adni. Három-, hat- és tizenkét hónapos korukban ajánlatos elvinni őket a kardiológushoz, EKG-vizsgálatra és vérvizsgálatra, a hemoglobin-szintjük megmérésére. Mivel a csípőízületeik lassabban fejlődnek, mint a nem koraszülötteké, körükben gyakoribb a csípőficam, ezért kontrollvizsgálatokra kell velük jelentkezni az ortopéd szakorvosnál, ugyanígy az ideggyógyásszal és a szemésszel is gyakran meg kell őket vizsgáltatni. A koraszülöttek ugyanis gyakrabban megbetegedhetnek, és kezelésre szorulhatnak.

Lajos Mihály