A megfeszített avtomajdanos vezér

2014. február 6., 06:03 , 682. szám

Az elmúlt hét sokkoló híre volt, hogy pénteken előkerült az egy héttel korábban eltűnt ellenzéki vezető, Dmitrij Bulatov, akit elmondása szerint elrablói súlyosan bántalmaztak, megkínoztak.

A tévék és hírportálok fényképeket és videofelvételt is közzétettek a fiatal férfiről, akinek arca csupa vér, mély vágások vannak a fején és a kezén, hiányzik az egyik fülének egy darabja, testén súlyos bántalmazás nyomai láthatók.

Bulatov elmondta, hogy egy héttel korábban rabolták el a főváros Troescsina negyedében. Mindvégig egy vaksötét helyiségben tartották fogva, napfényt nem látott, az első napokban enni sem kapott, kínozták, megpróbálták megvakítani.

„Megfeszítettek, átlyukasztották a fülemet, vagdosták az arcomat. A testemen ép hely nem maradt. Mindig bekötötték a szememet, ezért nem láttam, hogy kik kínoztak engem, de az emberrablók orosz akcentussal beszéltek” – mondta Bulatov, a Avtomajdan nevű ellenzéki csoport egyik vezetője.

Az ellenzéki aktivista közölte, hogy egy hét kínzás után kivitték egy erdőbe, ahol kidobták egy gépkocsiból. A férfi csütörtök este elbotorkált a legközelebbi faluba, a Kijev melletti Visenkibe, ahol egy helybéli beengedte házába, megetette. Bulatov telefonon értesítette társait. A férfit ezután egy közeli magánkórházba szállították, ahol agyrázkódást állapítottak meg nála.

Az aktivista elrablása és kegyetlen megkínzása komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Vasárnap Vitalij Klicsko, az Udar párt elnöke és Petro Porosenko parlamenti képviselő bejelentette, hogy Bulatov felszállt egy Lettországba, Rigába tartó repülőgépre, ahonnan a litván fővárosba, Vilniusba utazott tovább. Litvánia volt az első európai uniós tagország, amely felajánlotta, hogy egészségügyi ellátást nyújt az ukrajnai tüntetéseken megsérült ellenzéki aktivistáknak. Később Németország is közölte, hogy fogadná Bulatovot gyógykezelésre.

Petro Porosenko volt gazdasági miniszter, aki jelenleg függetlenként támogatja az ellenzéki tüntetéseket, Bulatov távozását megelőzően tárgyalt a kijevi főügyésszel az ellenzéki vezető ügyéről. A politikus közlése szerint az illetékes kerületi bíróság ezután vonta vissza az aktivista ellen korábban kiadott elfogatóparancsot, azaz már nem volt jogi akadálya annak, hogy Bulatov külföldre utazzon. Médiajelentések szerint az az egyezség született, hogy Bulatov távozása előtt a kórházban még tanúvallomást tesz az ellene elkövetett bűncselekményről.

Az Avtomajdan a kijevi kormányellenes tüntetések egyik meghatározó civil csoportja, amely autós tüntetőkből szerveződött, és főként Kijeven kívül, elsősorban Viktor Janukovics mezsihirjai rezidenciája elé szervez megmozdulásokat. A csoport aktivistája, Bulatov ellen a kijevi tüntetésekben való részvétele miatt még eltűnése előtt nyomozati eljárást indítottak „halálesetekkel, illetve más súlyos következményekkel járó tömeges rendbontásban való részvételért”.

(MTI/pravda.com.ua/Kárpátalja)