A székely szabadság napja

2014. március 13., 06:30 , 687. szám

A polgármester tiltása ellenére Marosvásárhely főterére vonult a Székely szabadság napját ünneplő tüntetők tömege, elkísérve a prefektusi hivatalig a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének. A tömeg a járdán haladva indult el a székely vértanúk emlékművétől, de időnként az úttestet is elfoglalta. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel próbálta biztosítani a forgalom folyamatosságát az útvonalon. Ez nem mindig sikerült.

A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök hangosbeszélőn jelentette be, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza. A tömeg azonban elfoglalta a főteret, ahol az „Autonómiát!” az „Itthon vagyunk!”, a „Vesszen Trianon!” és „Székelyföld nem Románia!” jelszavakat skandálta. Félórával a kiáltvány átadása után azonban csendőrségi beavatkozás nélkül elvonult a székely szabadság napját ünneplő tömeg Marosvásárhely főteréről.

Hétfőn Erdély minden tájáról, buszokkal és személygépkocsikkal érkeztek a résztvevők Marosvásárhelyre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által második alkalommal meghirdetett székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetésre. A tömeg kiáltványt fogadott el, melyben Székelyföld területi autonómiáját kérte. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs által felolvasott és közfelkiáltással elfogadott kiáltványban utaltak arra, hogy Románia nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit szegi meg, amikor nem veszi figyelembe a székelység akaratát, és „mondvacsinált okokra hivatkozva”, a gyülekezési és szólásszabadságot is korlátozza.

A demonstráció résztvevői követelték, hogy Székelyföld alkosson önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, melynek autonómiáját törvény szavatolja. Tiltakoztak a székely nép érdekeit sértő, létét fenyegető közigazgatási átalakítás terve ellen, követelték, hogy a hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, és a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státusáról a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal.

(MTI/Kárpátalja)