Új programot fogadott el az RMDSZ részvételével megalakult román kormány

2014. március 13., 06:30 , 687. szám

A programot úgynevezett felelősségvállalással, vagyis parlamenti vita lehetősége nélkül terjesztették a törvényhozás elé – közölte az Agerpres hírügynökség.

Az új kormányprogram létrehozása Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és a jobboldali Traian Basescu államfő megállapodásának része volt: az elnök azzal a feltétellel nevezte ki az új minisztereket, hogy Ponta a parlament előtt vállal felelősséget az RMDSZ-szel kötött megállapodás nyomán kialakított programjáért.

Victor Ponta a kormányülés elején azt mondta: az új program szinte teljes egészében a 2012-ben elfogadott kormányprogramból ihletődött, csupán néhány azóta megvalósult célkitűzést kellett törölni.

Román hírforrások szerint a 2012-es választásokon győztes, azóta felbomlott Szociálliberális Szövetségre (USL) utaló hivatkozásokat is törölték Traian Basescu államfő kérésének megfelelően.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Transindex hírportálnak azt mondta: a magyar szövetség kormányzati szerepvállalásának feltételeit rögzítő egyezségből „minden szükséges részlet” szerepel az új kormányprogramban.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese – a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – március 3-án megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról. Egyebek közt arról állapodtak meg, hogy az új kormány az esetleges régiók kialakításakor figyelembe veszi az RMDSZ elvárásait, és életbe léptetik a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának megszervezéséről kötött korábbi megállapodást. A felek vállalták egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely lehetővé tenné a helyi önkormányzatoknak, hogy saját zászlójukat is kifüggeszthessék a közintézményekre a román és az uniós zászló mellett.

(MTI/Kárpátalja)