Oroszország ünnepel

Ukrajna nem akar fegyveres konfliktust a Krímen

2014. március 20., 07:26 , 688. szám

Még jóvá sem hagyta az orosz törvényhozás a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról kedden aláírt szerződést, a moszkvai Vörös téren és országszerte már ünneplik az eseményt.

Az „Együtt vagyunk” jelszó jegyében ünnepi koncerttel egybekötött megmozduláson felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szavai szerint a Krím és Szevasztopol „nehéz, hosszadalmas és fárasztó hajózás után visszatérnek a hon kikötőjébe, a szülőföld partjaihoz, az állandó lajstromjelzésük kikötőjébe, Oroszországba”.

Az államfő köszönetet mondott a Vörös téren a Krím és a félszigeten eddig is különleges státussal rendelkező Szevasztopol lakosainak „következetes és határozott állásfoglalásukért és akaratuk világos kinyilvánításáért”, hogy „Oroszországgal együtt akarnak lenni”. Vlagyimir Putyin hozzátette, nagyon aggódnak amiatt, ami Ukrajnában történik, de mint mondta, hisz abban, hogy a szomszédos ország minden nehézséget le fog győzni.

A moszkvai hatóságok adatai szerint több mint 110 ezer ember gyűlt össze a Kreml fala mellett húzódó történelmi helyszínen, ahol megjelent a krími parlament elnöke, a terület kormányának feje és Szevasztopol polgármestere is. Az államfő és a krími politikusok megszólalását élőben közvetítette az állami hírtelevízió.

A Krím félsziget és Szevasztopol nemzetközileg elutasított csatlakozását több orosz nagyvárosban, így Szentpéterváron, Velikij-Novgorodban és Pszkovban is „spontán” nagygyűléseken köszöntötték a hatalmon lévő orosz pártok és hazafias szervezetek képviselői és hívei. A Rosszija 24 állami hírtelevízió Dagesztán fővárosából, Mahacskalából, valamint a krími városokból is tudósított az ottani ünneplésről.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden írta alá a krími vezetőkkel azt a Moszkvában „államközinek” nevezett megállapodást, amely szerint a – függetlenségét hétfőn egyoldalúan kihirdető, független államként egyedül Oroszország által elismert – Krími Köztársaság és Szevasztopol városa keddtől az Oroszországi Föderációhoz tartozik. A megállapodást még az orosz törvényhozásnak is jóvá kell hagynia. Valentyina Matvijenko, a felsőház (Szövetségi Tanács) elnöke szerint erre már március 21-én sor kerülhet. A Krími Köztársaság és Szevasztopol vezetőit a Szövetségi Tanácsban is megünnepelték. Valentyina Matvijenko közölte, hogy a jövő hétfőn a felsőházban megjelenik a félsziget és a krími város zászlaja.

Közben az ukrán kormány engedélyezte az önvédelmi célú fegyverhasználatot a Krímen állomásozó ukrán fegyveres erők tagjainak azután, hogy egy ukrán katona életét vesztette a félszigeten, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban, az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. A konfliktus katonai jellegűvé válását elkerülendő Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettes és Ihor Tenyuh védelmi miniszter szerdán Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasítására repülőgéppel a Krím félszigetre indultak. Jarema irányítja az ukrán kormányban a fegyveres testületeket felügyelő minisztériumokat. Tenyuh korábban azt mondta, hogy az ukrán katonákat nem vonják ki a Krímről, függetlenül attól, hogy az autonóm köztársaságot kedden felvették az Oroszországi Föderációba.

Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök szerint a két ukrán kormánytag nem léphet be a félszigetre. Ez azóta megtörtént :az ukrán kormány tagjait nem engedték be a Krímre.

Közben a 2+2 ukrán tévécsatorna arról számolt be, hogy „szupermodern” légvédelmi rakétarendszerek érkeznek Oroszországból a Krímre. A híradás szerint ukrán katonák a saját szemükkel láttak 11 darab OSA légvédelmi rakétarendszert a félsziget keleti részén fekvő Kirovszkoje település repterénél. Az OSA osztályú rendszert a tévé szerint gépesített lövészhadosztályok fedezésére használják. Ezenkívül a katonapolitikai kutatási központ forrásai szerint az utóbbi napokban a Kercsi-szoroson keresztül az orosz hadsereg a Krímre szállított két üteg korszerű Pancir Sz–1 rakétarendszert, amellyel mindössze két éve rendelkezik az orosz hadsereg, s amely légi és szárazföldi könnyű páncélozott célpontok megsemmisítésére alkalmas.

Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka ezzel egyidőben bejelentette, hogy jelenleg a szentpétervári hajógyárban épülnek azok a 636-os kódjelű, dízelmeghajtású tengeralattjárók, amelyek a fekete-tengeri hadiflotta kötelékében fognak szolgálatot teljesíteni, „szavatolva az ország stabilitását és nemzetbiztonságát a Fekete- és a Földközi-tengeren”.

(mti/bzs)