Toró: Csak az egyenes beszéd vezethet célra az autonómiakérdésben

2014. április 3., 06:42 , 690. szám

Háromlépcsős autonómiakoncepciót bocsátott közvitára az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), miután többszöri felkérése ellenére az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem hozta nyilvánosságra saját, decemberre ígért autonómiatörvény-tervezetét. Az EMNP szerint a napokban bemutatott elképzeléscsomag Románia modernizációjának egyik kulcsa lehet.

A néppárt három tervezetet bocsátott közvitára: az egyik kerettörvényben szabályozná a nagy történelmi régiókat, a másik a Székelyföld és a Partium különleges jogállásáról szólna, a harmadik pedig a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által évekkel ezelőtt kidolgozott Székelyföld autonómia-statútuma.

Az EMNP szerint kizárólag az egyenes beszéd vezethet célra az autonómiakérdésben, ez indokolta a tervezetek közvitára bocsátását – magyarázta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A párt ugyanis egy éve vár arra – folytatta, hogy az RMDSZ a kongresszusi döntése alapján nyilvánosságra hozza, hogy „meddig jutott a gondolkodásban”. Az EMNP a közös munkába kíván bekapcsolódni, hisz a kérdéskörről való egyeztetés nem lehet kizárólag egy párt joga – hangsúlyozta.

Toró T. hozzátette azt is, hogy számítanak a szakma, a politikum és a civil szféra véleményére is. Erdélyben több egyetemi műhely is munkálkodik a tervezeten, továbbá „mindegyik politikai szervezet, amely ad magára, foglalkozik az erdélyi magyarság szempontjából hosszú távon garanciát jelentő elképzeléssel” – fogalmazott az EMNP elnöke. Úgy vélte, az egyeztetéseket a román hatalomnak és civil társadalomnak is követnie kell. Az Erdélyi Magyar Néppárt éppen ezen okból kifolyólag kérte fel a nemrég alakult civil szervezetet, az Erdélyi Demokratikus Ligát is.

A politikus kitért a Magyar Polgári Párt (MPP) és az RMDSZ közötti együttműködési megállapodásra is, szerinte arról elsősorban a két párt tagságának kell véleményt és értékítéletet mondania. Az elnök leszögezte: stratégiai megállapodás inkább elképzelhető az azonos értéket valló csoportok között, bár konjunkturálisan vagy egy konkrét cél érdekében együtt lehet működni. „Vagy összenőtt, ami összetartozott, vagy nagyot tévedett a két párt vezetője – ezt a választók mondják majd meg” – mutatott rá.

Toró T. ugyanakkor megállapította: azzal, hogy az EMNP egyedül maradt az RMDSZ ellenzékeként, „tisztul a kép”, hisz vannak, akik elsősorban „a bukaresti politika mocsarában való lavírozásban képzelik el a magyar érdekképviseletet”, vannak azonban olyanok, akik „a szülőföldön autonómiát akarnak, aminek a politikai keretének kialakításáért mennek Bukarestbe, ha szükséges” – tett különbséget. Hozzáfűzte: a helyes út a kettő valamilyen fokú egyensúlyában és együttműködésében lakozik.

(Duna Televízió, Közbeszéd/hirado.hu/Kárpátalja)