Modern berendezés a gyógyítás szolgálatában

2014. április 3., 06:42 , 690. szám

A Beregszászi Járási Kórház a közelmúltban korszerű amerikai orvosi felszereléssel gazdagodott, mely lehetővé teszi a méhnyakrák korai felismerését, közvetve pedig a betegek minél eredményesebb kezelését.

– Egy hónapja – Kijevben – az Egyesült Államok támogatásával létrejött és megkezdte működését a rendkívül modern CSA Health care laboratórium, mely a Beregszászi Járási Kórházban is fiókot nyitott – indítja beszélgetésünket dr. Papp György, a nevezett egészségügyi intézmény szülész-nőgyógyásza. – Szükségünk is van a most kapott berendezésre, mert a méhnyakrák, sajnos, igen elterjedt betegség a női lakosság körében, ráadásul a kór hosszú ideig lappang, s alattomos lefolyású, ami miatt eddig csak későn tudtuk diagnosztizálni.

A most megnyílt laboratóriumban nem halott szövetet, hanem élő kultúrákat lehet megvizsgálni – fejti ki a szakorvos. – Az új, roppant korszerű amerikai berendezések, amilyenek még a szomszédos országokban sincsenek, lehetővé teszik, hogy a kimetszett szövetdarabot egy folyadékot tartalmazó speciális edénybe helyezzük, és életműködésük közben lehessen megfigyelni a sejteket. Ezzel az új módszerrel hetven százalékkal pontosabb képet nyerünk a méhnyak állapotáról, mint a hagyományos citológiai vizsgálattal. Lehetőségünk nyílt rá, hogy kiderítsük, mennyire aktívak a női szervezetbe bekerült HPV-vírusok (ezek a kórokozók váltják ki a méhnyakrákot), s emellett módunkban áll elvégeznünk a hisztokémiai szövettani vizsgálatokat, melyek révén nagyon hamar ki tudjuk szűrni a daganatos megbetegedés meglétét.

Itt, helyben, Beregszászban – fájdalommentesen – mintát veszünk a méhnyak szövetéből, a sejtanyagot speciális berendezésbe helyezzük, majd felküldjük a fővárosba, a fent említett laboratóriumba, 7–10 napon belül pedig meg is kapjuk a vizsgálat eredményét – fűzi hozzá a szülész-nőgyógyász. – Igaz, a vizsgálatokért 250 hrivnyát kell fizetniük a jelentkezőknek, de az ember egészsége fontosabb, mint a pénz, ezért mindenképpen azt tanácsolom a hölgyeknek: jöjjenek el, és vizsgáltassák ki magukat. Az egészség az a dolog, ami nélkül minden semmivé válik…

Lajos Mihály