Magyar zászlót loptak ukrán katonák

Túlbuzgott bennük a gyűjtési szenvedély

2014. április 4., 14:51 , 691. szám

Április 1-jén délután Mezőgecse temetőjéből, az 1944 őszén elhurcolt helyi magyar lakosoknak állított emlékműről eltulajdonították a magyar nemzeti zászlót – a jelzett napon ezzel az információval riasztották a község lakosai Mester Andrást, Mezőgecse polgármesterét.

A polgármester lapunk tudósítójának elmondta, hogy a riasztást követően egy helyi polgárőrrel nyomban gépkocsiba pattantak, kihajtottak a temetőhöz, majd a tetthelyről üldözőbe vették a két elkövetőt, akik motorbiciklivel menekültek. Őket a szomszédos Tiszacsoma község egyik utcáján sikerült végül utolérni és megállásra kényszeríteni.

Mint kiderült, az elkövetők az ukrán hadsereg szerződéses katonái, akik a gecsei katonai rádiólokációs állomáson szolgálnak. Mester András elmondása szerint az ittas állapotban lévő katonákkal rövid szópárbajt vívtak, majd értesítették a rendőrséget, akik rövidesen ki is szálltak a helyszínre.

A jegyzőkönyv felvételekor a két katona vallomásából kiderült, hogy miután lejárt az ügyeletük, mulatozni indultak. Az italozás végeztével meglátták az emlékművön lengő magyar nemzeti lobogót, ezért úgy döntöttek, hogy magukhoz veszik azt. Mentségükre azt hozták fel, hogy egyikük szenvedélyes gyűjtő: az illető – lehetőség szerint – a világ országainak zászlait gyűjti.

A katonák parancsnoka közölte: a tettesek vétkükért munkahelyi elbocsátásra számíthatnak – mondta még el végezetül Mester András.

F.Zs.