Úgy ragyogjatok, mint a csillagok a sötétségben

Tanárok, pedagógusok lelki napja

2014. április 10., 08:03 , 691. szám

Április 5-én immár negyedik alkalommal került sor a tanárok, pedagógusok, katekéták és nevelők lelki napjára a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

A Kiss Zsolt, nyírbátori görögkatolikus parochus által vezetett, „Krisztust akarom megismerni és feltámadásának erejét.” (1Kor 3,10) téma köré épülő lelki nap első elmélkedésében Zsolt atya Szent Pál keresztényekre utaló szavait idézte: „…úgy kell ragyognotok, mint csillagoknak a világmindenségben.” Emlékeztette a közel harminc jelenlévőt Szent Özséb életére, aki összefogta a remetéket, s megalapította a pálosok rendjét. Ahogy mondta, így kell a kereszténységet is megélni, hogy az egyéni hitből (a pici lángból) közösségi kereszténység (nagy tűz) legyen.

A második elmélkedésben a keresztény ember erényeiről volt szó: bűnbánat, jóság, békesség a szívben,. A bűnbánat és a gyónás jelentőségét hangsúlyozva Zsolt atya elmondta, hogy általa „letöröljük” bűneinket, s éppen ezt igyekszenek tenni a pedagógusok, nevelők is munkájuk során. Hangsúlyozta, hogy az egyház lényege az imádkozó közösség, amelynek tagjai, amikor kérnek valamit Istentől, nem felejtik el mérlegre tenni, hogy jómaguk mit adtak.

Az utolsó elmélkedés a mindig győzelmet arató szeretetről szólt. Zsolt atya Krisztus tettére utalva emlékeztetett: bátran vegyük vállunkra a keresztet, amely nélkül nincs keresztény hit, s amely a megpróbáltatások útján át megerősít bennünket. A lelki nap szentliturgiával zárult.

Espán Rita