A köszvény

2014. április 10., 08:03 , 691. szám

Az egyik nagylábujjam nemrég öt napig fájt, miközben megdagadt és elvörösödött, s bár maguktól elmúltak a tünetek, két napja újra megjelentek. Milyen betegségem lehet, és hogyan lehet belőle kikezelni? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy feketeardói olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Kovács Mihály, a Viski Nagyközségi Orvosi Rendelő belgyógyásza válaszol.

– Köszvénnyel állunk szemben – állapítja meg az orvos. – A betegséget az ízületekben felhalmozódó purátkristályok okozzák, melyek azért rakódnak le, mert a vérben megemelkedik a húgysav szintje. A kristályok a vesékben is lerakódhatnak, s ez a folyamat a vesekőképződés egyik formája. Mára bebizonyosodott, hogy nem kifejezetten ételek okozzák, de már meglévő köszvény esetében rohamokat idézhetnek elő bizonyos ételek. Kockázati tényező lehet az örökölt metabolikus betegség, egyes gyógyszerek, valamilyen daganatos megbetegedés, illetve ennek gyógyszeres kezelése. Köszvényt válthat ki a metabolikus szindróma, köszvényes rohamot idézhet elő a bőséges étkezés, az ezt követő alkoholfogyasztás vagy az ízületek fizikai megterhelése. A betegség kialakulására hajlamosít az elhízás, a foglalkozási vagy környezeti ártalom, a magas vérnyomás, a veseműködés zavara, egyes vizelethajtók és az aszpirin szedése, illetve az a tény, ha valakinek a felmenői között már volt köszvényes beteg. A kór általában a 40 év fölötti férfiakat érinti, a nők esetében viszont nagyon ritka, és csak a menopauza után fordulhat elő. Kezeletlen esetben a rohamok egyre gyakoribbakká válnak, és fokozatosan krónikus destruktív artritiszhez vezetnek. Krónikus esetben visszafordíthatatlan ízületi károsodás következik be.

– Melyek a betegség tünetei, és miként lehet meggyógyítani a beteget?

– A köszvény leggyakrabban a nagylábujjat érinti, de jelentkezhet a bokán, a könyökön, a csuklón és a kézen is. A megtámadott ízületek vörössé válnak, megduzzadnak és fájnak. A tünetek öt napig vagy akár egy hétig fennállnak, majd maguktól megszűnnek, de egy idő elteltével ismét jelentkeznek. Krónikus esetben tufusz, vagyis a köszvényre jellemző csomó jelenik meg az ujjakon, a kézfejen, az alkar külső oldalán, a könyökön, a láb nagyujján, vagy a fül porcos részén.

A kezelésben meghatározó szerepet játszik a diéta. Az étrendből ki kell venni a cukrot, a csokoládét, a cukrot tartalmazó élelmiszeripari termékeket, a mézet, a lekvárt a fagylaltot, a kompótot, az édes üdítőitalokat. Mellőzni kell a zsírokat, a vajat, valamint az erősen zsíros húsokat, a disznósajtot, a tepertőt, a szalonnát, a szalámit, a kolbászféléket, a zsíros tejtermékeket, például a tejfelt, a sajtokat, a heringféléket, a szardíniát, a kagylókat, a májat. Kerülendő a mustár, a torma, az ecet, a ketchup, a csípős paprika. A dietikus étrend alapjaiul szolgálnak a zöldségek, a főzelékfélék, valamint a gyümölcsök. Ezekből az ételekből naponta többször is kell adagokat fogyasztani. Megengedett a burgonya, a főtt tésztafélék, a makaróni, a galuska, a tarhonya, a rizs. Minél több folyadékot kívánatos fogyasztani, mert a folyadék elősegíti a húgysav kiürülését. Az akut köszvényes rohamok kezelésében nem szteroid gyulladásgátlókat vetünk be, a hosszú távú kezeléskor pedig húgysavcsökkentőket írunk fel.

Lajos Mihály