Az antibiotikumokkal is vigyázni kell!

2014. április 16., 23:19 , 692. szám

Egy ismerősöm azt olvasta az interneten, hogy az antibiotikumok túlzott szedése egészségügyi problémákat okozhat. Csakugyan ez a helyzet? – kérdezi levelében egy tiszaújhelyi olvasónk, melyre dr. Minya József, a Tiszaújlaki Keresztyén Egészségügyi Központ orvosa válaszol.

– Az utóbbi évtizedekben a társadalom „túl lett antibiotikumozva” – indítja beszélgetésünket a doktor. – Betegség esetén sokan anélkül, hogy orvoshoz fordulnának, antibiotikumokat vásárolnak a gyógyszertárakban, mert azt hiszik, tudják, mit kell szedniük, és sajnos, a patikákban vény (recept) nélkül meg is tudják venni ezeket az orvosságokat, majd orvosi ellenőrzés nélkül be is szedik. Az egészségügyben pedig „profilaktikai célból” is használnak antibiotikumokat, pedig mindkét tendencia káros. Az utóbbi idők tudományos vizsgálatai kimutatták, hogy minden embernek egyedi bélflórája van – ez éppolyan individuális, mint az ujjlenyomat –, mely bélflóra az immunrendszer egyik láncszeme. Az antibiotikumok azonban nem válogatnak a szervezetbe bejutott patogén (betegségeket előidéző) és a szervezet saját bélflóráját alkotó hasznos baktériumok között, hanem mindet elpusztítják. Ezt követően viszont egy teljesen más összetételű bélflóra jön létre, amely már nem tudja teljes mértékben ellátni a szervezet védő funkcióját. Így egy újabb fertőzés már könnyebben okozhat megbetegedést. S bár vannak pre- és probiotikumok, melyekkel némileg modifikálható (módosítható) az új bélflóra, ám ezekkel sem lehet tökéletesen visszaállítani az eredeti bélflórát.

Sajnos, nem egy vírusos fertőzés esetén antibiotikumokat írnak fel abból a célból, hogy megakadályozzák az esetleges bakteriális fertőzéseket, így azonban ahelyett, hogy segítenének a betegen, kikapcsolják az immunrendszer egyik láncszemét, s a szervezet még nyitottabbá válik a káros baktériumok számára. Az elmúlt évek tendenciája azt mutatja, hogy több antibiotikumrezisztens megbetegedés történik, vagyis a patogén baktériumok ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, azok már nem hatnak rájuk, s így ezek a megbetegedések gyakorlatilag kezelhetetlenek.

– Mi hát a teendő?

– A betegek soha ne szedjenek antibiotikumokat előzetes orvosi vizsgálat nélkül, Az egészségügyben szigorú javallatok vannak arra, mit és mikor szedjünk, s néha még az orvos is nehezen dönti el, hogy szükség van-e az antibiotikumok felírására. Vírusos fertőzéskor pedig nem antibiotikumokat kell szedni, úgymond „profilaktikai célból”, hanem az immunrendszert kell erősíteni C-vitaminnal, illetve immunerősítő készítményekkel. Már nagy választék áll a rendelékezésünkre olyan növényi kivonatokat tartalmazó készítményekből, melyekkel meg lehet előzni az említett fertőzéseket. S ha már kialakult a vírus által kiváltott betegség, elsősorban víruselleni készítményeket kell magukhoz venni a pácienseknek, melyekből már szintén széles választék áll a rendelkezésünkre. Az antibiotikumokat csak bakteriális fertőzés esetén kell előtérbe helyezni, és minden esetben az orvosnak kell eldönteni, szükséges-e a szedésük.

Lajos Mihály