Megalakult az új összetételű szerb parlament

2014. április 24., 00:43 , 693. szám

A parlamenti képviselők eskütételével múlt szerdán Belgrádban megalakult az új összetételű szerb törvényhozás. Az alakuló ülésen a legidősebb parlamenti képviselő, a 84 éves Milan Korac elnökölt.

A március 16-i előre hozott szerbiai parlamenti választáson az Aleksandar Vucic vezette jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) abszolút többséget szerzett, a 250 parlamenti hely közül 158-at kapott meg. Korábbi koalíciós partnerüknek, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) 44 mandátum jutott, míg az ellenzéki Demokrata Pártnak (DS) 19. Meglepetést okozott a frissen alakult Új Demokrata Párt (NDS), ugyanis Boris Tadic volt köztársasági elnök vezetésével 18 mandátumot tudtak megszerezni. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) növelni tudta képviselői számát, a következő négy évben hat politikusuk ülhet a szerb törvényhozásban. A nemzeti kisebbségek pártjai közül a bosnyák Szandzsáki Demokratikus Akciópártnak 3, az albán Demokratikus Cselekvés Pártjának pedig 2 mandátuma van.

Korábban bejelentették, hogy a győztes Szerb Haladó Párt (SNS) a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) alakít kormánykoalíciót. Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője elmondta, pártja számára a hat képviselő, az öt államtitkár és a bizottsági tagok koordinálása új feladatokat és kihívásokat tartogat, a vajdasági magyarság érdekeit pedig ezentúl a törvényhozáson kívül a végrehajtó hatalomban is képviselni tudják.

Az új kormány április 27-én teszi le esküjét.

(MTI/Kárpátalja)