A felvidéki a magyar politizálást Brüsszelben is folytatni kell

2014. május 8., 07:52 , 695. szám

A megyei és az államfőválasztás is megmutatta, hogy a Felvidéken van igény a magyar politizálásra, mert annak van támogatottsága és ereje, így azt uniós szinten is folytatni kell – jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a szlovákiai magyar párt európai parlamenti kampányának nyitó rendezvényén múlt szombaton Galántán.

A Változtass Európán! elnevezésű rendezvényen Berényi József rámutatott: rendkívül rossz helyzet állna elő, ha a felvidéki magyarságnak nem lenne saját képviselete az Európai Parlamentben (EP), mivel akkor a helyi közösségről, s annak gondjairól mások adnának hírt Európának.

Bauer Edit és Mészáros Alajos személyében az MKP-nak jelenleg két képviselője van Brüsszelben. Felmérések szerint a Szlovákiában május 24-én megrendezendő EP-választáson ismét legfeljebb két jelöltjük bejutására lehet számítani.

Az MKP jelöltlistáját Csáky Pál, az MKP volt elnöke, a párt jelenlegi elnökségi tagja vezeti. Csáky az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a közelgő választás fő kérdése, hogy milyen irányba fog fejlődni Európa, és hogy „megtanul-e végre odafigyelni” az őshonos kisebbségeire, valamint az is, hogy ebben a folyamatban ott lesz-e a felvidéki magyarság képviselete.

(MTI/Kárpátalja)