Nagymuzsalyi diáké a Szent Flórián-díj

Kárpátaljai siker Karcagon

2014. május 8., 07:52 , 695. szám

A Karcag és Térsége Tűzvédelméért Alapítvány és a Karcagi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központtal közösen a közelmúltban tematikus Szent Flórián vers- és prózamondó versenyt szervezett gyermekek részére. A tűzoltók védőszentjének nevét viselő versenyre kétévente kerül sor, melyre – a Kárpát-medencei magyar összetartozás jegyében – külhoni magyar csoportokat is meghívnak. Kárpátalját a versenyen Jakab Erika tanárnőnek, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezete elnökének felkészítésével egy háromtagú gyermekcsoport képviselte.

A három kategóriában versenyző gyerekek nem hoztak szégyent Kárpátaljára: sikeresen helyt álltak, s a középiskolások kategóriájában – immár másodszor – Jakab Dániel, a Beregszászi Magyar Gimnázium diákja nyerte el az első helyet, aki Újfalusi Tóth Endre Anyám kemencéje c. versét szavalta el. Díja egy Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét ábrázoló bronzszobor, valamint értékes könyvcsomag volt. Karcagon nem először aratják le fiataljaink a babérokat: a mostani eredménnyel együtt már két első helyért járó szobrocskát birtokolhatnak itt, Kárpátalján. A csoportból Jakab Csongor a Karcagi Rendőrség különdíját is a magáénak tudhatja.

Jakab Erika lapunknak elmondta, hogy a kétévente megrendezésre kerülő tematikus versenyen immár negyedik alkalommal vettek részt. A versenyen történő részvétel a Karcagi Rákóczi Szövetségnek és külön a szervezet vezetőjének, Spisák Dezsőnek köszönhető: nyolc évvel ezelőtt ugyanis ők voltak azok, akik a nagymuzsalyi KMKSZ-alapszervezetet a versenyre beajánlották. „Érdekes, nem mindennapi versenyről beszélhetünk, a követelmények is érdekesek – tájékoztat a tanárnő –, hiszen a gyerekeknek a tűzoltásról, a tűzoltókról, valamint a tűzről szóló verseket kell szavalniuk, s az ilyen költemények irodalmi vonatkozásban ritkaságszámba mennek. A gyerekek ezeket keresgélve elmélyedhetnek az irodalomban, így a versenynek bizonyos vonatkozásban pedagógiai-ösztönző hatása is van. Az itt elhangzó költemények nem merülnek feledésbe: a szervezők a gyerekek által mondott verseket összegyűjtik, és a későbbiekben könyv formájában kívánják kiadni.”

Jutalomprogramként a gyerekek megismerkedhettek a karcagi tűzoltók munkájával, lovardában kipróbálhatták a lovaglást, valamint igénybe vehették a helyi Akácliget Gyógyfürdő szolgáltatásait is.

F.Zs.