A női frigiditás

2014. május 8., 07:52 , 695. szám

A feleségemmel már több mint tíz éve élünk együtt, s eddig együttléteink során maradéktalanul boldoggá tudtuk tenni egymást, a hitvesem is kívánta a szerelmet. Két hete viszont már nem akar együtt lenni velem „úgy”, nincs benne nemi vágy. Igaz, elég zűrös időszak van mögöttünk, a feleségem egy komolyabb műtéten esett át, azelőtt pedig építkeztünk, sok volt a kiadásunk, így az utóbbi hónapokban pluszmunkákat vállaltunk, hogy feltöltsük a családi kasszát… A nemi élet iráni vágy mostani hiánya lelombozza a feleségemet is, meg engem is. Mit tehetnénk azért, hogy ismét teljes legyen a hitvesi életünk? – kérdezi levelében egy olvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyásza válaszol.

– Az asszony női frigiditásban szenved – állapítja meg a szakorvos. – Ez egy elég súlyos probléma, és hovatovább egyre gyakrabban fordul elő. Mielőtt rátérnénk a kiváltó okaira, szólnom kell róla, hogy van elsődleges és van másodlagos frigiditás. Az előbbi okai közé tartozik az infantilizmus, nincsenek rendesen kifejlődve a női nemi szervek, s emiatt nem termelnek elegendő mennyiségű női nemi hormont, melyek pedig fontos szerepet játszanak a libidó (vagyis a nemi vágy) fokozásában. Ugyancsak a betegség okai közé soroljuk a káros szenvedélyeket, a stresszt, a helytelen táplálkozást, s éppen a korunkra jellemző rohanó ritmusú, stresszes életmód, az emberek túlhajtottsága, egészségtelen táplálkozása miatt növekszik a frigiditási esetek száma.

Másodlagos frigiditásról akkor beszélünk, ha egy korábban teljesen normális nemi életet élő, fogamzóképes korú nőnél meggyengül vagy eltűnik a nemi vágy, a szexuális aktivitás. Okai a következők: a stressz, a női nemi szerveket is érintő súlyos kór vagy más szervi betegség, s nagyon gyakran alakul ki másodlagos frigiditás a nehéz szülések, műtétek, illetve abortusz után.

– Miként kezelik a megbetegedést?

– Először is meg kell állapítani a kór okát, illetve azt, hogy elsődleges vagy másodlagos frigiditással állunk-e szemben, majd a nőgyógyász és a pszichológus együttműködése mellett megkezdődhet a terápia. Ha elsődleges frigiditásról van szó, akkor olyan kezelésben kell részesíteni a pácienst, mely elősegíti a női nemi szervek kifejlődését. Emellett nagyon fontos, hogy mesterségesen pótoljuk a női nemi hormonokat az orvos által felírt tablettákkal, vagy injekciókkal, vagy transzdermális módon, a testfelületre ragasztott tapaszokkal, vagy speciális ajakrúzsokkal, melyekből már széles választék áll a rendelkezésünkre. Ha pedig szükséges, műtéttel orvosoljuk a problémát. Továbbá kerülni kell a stresszt, olyan, gyógynövényekből előállított készítményeket kell a betegeknek magukhoz venniük, melyek oldják a feszültséget. Fontos a pihenés, a sportolás, a kirándulás, a rendezett családi élet. És léteznek ún. afrodiziákumok is, melyek serkentik a nemi vágyat, ezeket a készítményeket is „bevethetjük” a betegség megszüntetése érdekében.

Lajos Mihály