Mikes-kút-akció

2014. május 15., 07:02 , 696. szám

Ki ne ismerné II. Rákóczi Ferenc kultuszát Kárpátalján, s az azt övező mondakört? A Nagyságos Fejedelemnek és hűséges íródeákjának, Mikes Kelemennek az emlékét nagy tisztelet övezi Salánk községében is. Az egyik ismert salánki monda Mikes Kelemen emlékének és hűségének állít örök emléket:

„Rákóczi maradék kurucaival, kis csapatokban szétszóródva Salánk határába ért. A Szalván kellett átkelniük a Kővár-domb melletti hídon. A híd rozoga volt. A fejedelem elöl vágtatott, s a lova megbotlott a fahídon, majdnem leejtette lovasát.

[…]

Mármost ivóvíz után kellett nézni. Nem volt könnyű találni, mert a környék erősen mocsaras volt. Mikes Kelemen talált rá a domb aljában egy kristálytiszta vizű forrásra. Bemerítette kalapját, és úgy vitt vizet szeretett gazdájának.

Rákóczinak igen megízlett a víz, s míg Salánkon tartózkodott, annak a forrásnak a vizét fogyasztotta, és mindig Mikes Kelemen volt a vízhordó.

A forrást róla nevezték el Mikes-forrásnak, vagy – ahogyan itt mondják – Nyikes-forrásnak.

Később kutat építettek rá, az is a Mikes kútja nevet kapta. A dombot, amelynek a lábánál volt a kút, ma is Mikes-dombnak hívják.”

Maga a kút sokáig elhanyagolt volt, de a salánkiak 1991-ben helyreállították a gémes kutat, és Rákóczi és Mikes tiszteletére emlékművet avattak. Azonban rövid időn belül vandálok rongálták meg az emlékhelyet, melyet aztán 1993-ban helyrehoztak és újra felavattak. A későbbiekben többször is megrongálták, majd helyreállították a monda helyszínét, aztán egy „beletörődünk, hogy nem tehetünk semmit a vandálok ellen” időszak következett, amelyben közrejátszott a mindennapi létfenntartásért folytatott küzdelem, s a fásultság. Már a tavalyi év folyamán is voltak kisebb próbálkozások a terület és az emlékmű helyreállítására, sikerült is a gúlát felújítani. Ezen fellelkesedve ez év május 9-re 15 órai kezdettel a KMKSZ Salánki Alapszervezete meghirdette a Mikes-kút-akciót. Izgalommal és kíváncsian vártuk, hogy hány ember jön el a kezdeményezésünkre. Már az előző nap folyamán is sokan érdeklődtek, hogy milyen szerszámokra van szükség a tevékenységhez. Másnap délelőtt községünk fiataljai lekaszálták a füvet a településünk szívében található szoborparkban. Alapszervezetünk különböző korosztályai képviseltették magukat ezen összefogásunkon. Abban a pillanatban, ahogyan megérkeztek az emlékhelyre az önkéntesek, megkezdődött a munka: szemétszedés, kaszálás, fácántojásmentés, bokorirtás, virágültetés. Mindenki tette a dolgát, a rövid pihenők alatt megbeszéltük a kút történetét, sorsát, illetve az ötleteket, amelyek segítségével helyrehozhatják a vandál kezek okozta károkat. Délutáni akciónkban több mint húszan vettek részt, és akik egyéb okok miatt nem lehettek velünk, azok szendvicsekkel és virágpalántákkal lepték meg szervezőket.

A Mikes-kút-akció elkezdődött és a későbbiekben folytatódik. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki dologidőben figyelmet szentelt felhívásunknak, és részvételével, munkájával támogatta elgondolásunkat. Remélem, példájuk a többiek számára is követendő lesz.

Köszönettel a KMKSZ Salánki Alapszervezetének elnöksége és tagjai