Az alacsony vérnyomás okairól

2014. május 15., 06:59 , 696. szám

A különböző hírcsatornákon annyi mindent hallani a sokak szerint népbetegségnek számító magas vérnyomásról, annak tüneteiről, és kezeléséről. A mi családunkban pedig éppen ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, édesanyámnak és nagymamámnak is világéletében alacsony volt a vérnyomása, és nekem is ez a panaszom – mondta el telefonon az egyik harmincas éveiben járó hölgyolvasónk.

Arról szeretnék többet megtudni, hogy minek következtében alakulhat ki alacsony vérnyomás, és hogyan lehet ezt megelőzni, vagy megszüntetni?

Kérdésével dr. Jakab Lajos badalói családorvoshoz fordultunk.

– Tartósan vagy krónikusan alacsony vérnyomásról (hypotensia) akkor beszélhetünk, ha a vérnyomás felső, azaz szisztolés értéke különböző időszakban mért mérések alkalmával tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-es egységet – kezdi a doktor. – Ez a betegség elsősorban a fiatal, vékony, magas alkatú nőknél fordul elő gyakrabban.

– Melyek lehetnek a legfőbb kiváltó okok, illetve milyen tüneteggyüttesek kísérhetik az alacsony vérnyomás előfordulását?

– Nem ritka, hogy a betegség fő okát nem egyszerű megállapítani. Igen gyakran ennek genetikai, tehát öröklődési okai vannak, de kialakulhat a tartós stressz következtében, megfelelő fizikai aktivitás hiányában. Előfordulhat egyes betegségeknél, mint például a pajzsmirigy alulműködésénél, mellékvese-elégtelenségnél, vagy különböző szívbetegségek következtében, de felléphet visszértágulás, trombózis, illetve cukorbetegség következtében kialakult szövődmények következményeként. Gyógyszerek tartós szedése, illetve túladagolása (pl. vérnyomáscsökkentők, vízhajtók) is okozhatnak krónikusan alacsony vérnyomást.

Ami a legfőbb tüneteket illeti, általában fáradékonyság, koncentrációzavar, a teljesítőképesség csökkenése, alvászavar jellemezhetik a betegséget, ami hosszabb távon depressziós állapothoz is vezethet. A hirtelen fellépő agyi keringési zavar tüneteiként szédülés, fülzúgás, fejfájás, szapora szívverés, hideg, sápadt végtagok, izzadás, majd ájulás alakulhat ki a betegnél.

– Mi ilyenkor a teendő, illetve hogyan gyógyítható az alacsony vérnyomás?

– Ájulás, eszméletvesztés következtében a beteget fektessük hanyatt, és mindkét alsó végtagját emeljük egy kissé fel, hogy ezáltal is elősegítsük a megfelelő véráramlást az agy irányába. Természetesen mindezt lehetőleg a friss levegőn hajtsuk végre a beteggel.

Ami a betegség kezelését illeti, ha ismert a kiváltó ok (gyógyszer-mellékhatás, betegség felismerése stb…), úgy azok megszüntetése megoldhatja a problémát. Általánosságban fontos a fokozott só-, és folyadékbevitel, az ágynyugalomból való fokozatos (nem hirtelen) felkelés, a rendszeres mozgás, sportolás, ami javítja a szervezet keringését, az egészséges életmód gyakorlása.

(tamási)