Folytatódtak az összecsapások Kelet-Ukrajnában

2014. május 22., 06:44 , 697. szám

Az elmúlt napok eseményeiből úgy tűnik, taktikát változtattak az ország délkeleti réguóiban tevékenykedő szakadárok: Donyeck és Luhanszk megyék függetlenségének kikiáltása, a hatalomátvétel mellett igyekeztek megzavarni a hétvégén esedékes elnökválasztásra készülő helyi választási bizottságok, illetve az állami hivatalok munkáját.

Donyeck megyében nem lesz elnökválasztás május 25-én – jelentette ki például múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján Denisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott szakadár „Donyecki Népköztársaság” társelnöke, hozzátéve, hogy Ukrajna már „egy szomszédos ország”.

Pusilin egyúttal kijelentette, hogy az előző hétvégén rendezett népszavazás nyomán kikiáltott „Donyecki Népköztársaságnak” már van saját „parlamentje”, amelynek „képviselői” szavaztak a terület új alkotmányának tervezetéről, s a többségük támogatta azt. Pusilin kifejtette, hogy a dokumentum szerint a függetlenné vált régióban parlamentáris demokrácia lesz, a köztársaság határait pedig a jelenlegi megyehatárnál húzzák meg. A szakadár terület parlamentjének állítólag 150 képviselője van.

A Donyeck megyei szakadárok fegyveresei még ugyanaznap ultimátumot adtak Kijevnek, hogy helyi idő szerint este kilenc óráig vonja ki csapatait a régióból.

Az ultimátumot video­üzenetben tette közzé Szerhij Zdriljuk, aki az ukrán média szerint a „Donyecki Népköztársaság” „népi felszabadító hadseregének” parancsnoka, az ukrán biztonsági szolgálat által leleplezett orosz titkosszolgálati ügynök, Igor Sztrelkov legközelebbi tanácsadója.

Zdriljuk közölte, hogy ha Donyeck megye határaitól nem távolítják el legalább 20-30 kilométerre az ukrán biztonsági erőket, akkor azok minden ellenőrzőposztját, bázisát felgyújtják az utakon és a városokban. Hozzátette, hogy ehhez megvannak a diverzáns csapataik, és nehézfegyverzettel is rendelkeznek. Leszögezte azt is, hogy a jelenlegi kijevi vezetéssel semmiféle párbeszédet nem hajlandók folytatni.

Az ultimátumnak különösebb következményei nem lettek, viszont mindkét szakadárok által ellenőrzött megyében folytatódtak az összecsapások a kormányerőkkel. Különösen a Donyeck megyei Szlovjanszk körzetében került sor súlyos összecsapásokra. Egyes jelentések szerint a szakadár fegyveresek ott lakott területekről lőtték tüzérséggel az ukrán katonák állásait. A harcok áldozatairól nincsenek megbízható adatok, de a halottak száma már mindenképpen meghaladta a százat a térségben.

Múlt pénteken egy bizonyos Roman Manekin, a donyecki szeparatisták „kormányának” tanácsadója videoüzenetet tett közzé a Novorosszija nevű weboldalon. Ebben emlékeztette Rinat Ahmetovot, Ukrajna leggazdagabb oligarcháját, hogy május 11-én új „állam” jött létre a régióban. „Az állam egyebek mellett adót is jelent. A befizetett adókból kapják fizetésüket a közalkalmazottak, ebből a pénzből történik a nyugdíjak és a szociális ellátások kifizetése” – mondta Manekin. Szavai szerint az adókat a vállalatok fizetik be, és jelenleg a megyében lévő cégek „de jure Ahmetov tulajdonában vannak”.

„A Donyec-medence lakosságának jelentős része azt várja Ahmetovtól, hogy fejezze ki a „Donyecki Népköztársaság” iránti lojalitását és szuverenitása melletti elkötelezettségét” – hangsúlyozta a „tanácsadó”.

Ahmetov megtagadta az „adófizetést”, majd hétfőn éjjel az Ukrajina televízióban – amely emiatt megszakította adását – nyilatkozatot tett, amelyben felszólította a munkásokat, hogy keddtől kezdjenek figyelmeztető sztrájkokat és tiltakozó akciókat.

„Felszólítok minden dolgozói kollektívát, hogy kezdjen figyelmeztető tiltakozást a munkahelyén. A vérontásokkal szembeni és a békéért tartandó tiltakozó akció kezdetét sziréna hangja jelzi majd délben minden vállalatnál az egész Donyec-medencében” – közölte Ahmetov, hozzátéve, hogy amíg nem áll helyre a béke, a tüntetésre hívó szirénák mindennap megszólalnak majd a régió gyáraiban és üzemeiben.

Az Osztrov helyi hírportál jelentése szerint tömegesen vonultak az utcára Donyeckben és a megye több településén az emberek részt venni az Ahmetov által kezdeményezett, békét követelő figyelmeztető akcióban, Donyeckben rengeteg autós jelezte dudálással támogatását, még a templomok harangjai is megszólaltak. A „népköztársaság” hívei ugyanakkor botokkal és baseballütőkkel támadtak több dudáló autóra. Több taxis cég munkatársait bántalmazással fenyegették.

„Mivel a helyi oligarchák nem akarnak adót fizetni a „Donyecki Népköztársaság” költségvetésébe, az a döntés született, hogy megkezdjük az államosítást” – írta kedden Denisz Pusilin a Twitter közösségi portálon. Pusilin elítélte továbbá Ahmetovot, amiért sztrájkra és tiltakozó akciókra szólított fel.

„Ahmetov megtette saját választását. Sajnálatos módon a Donbasz népével szemben döntött. Az a döntése, hogy Kijevnek fizeti adóját, azt jelenti, hogy finanszírozza a Donyec-medencében folyó terrort” – jelentette ki Pusilin.

Csupán Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői bejelentése enyhített némileg – és ideiglenesen – a feszült ukrajnai helyzeten, amennyiben elrendelte, hogy vezényeljék vissza állomáshelyeikre az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat. A döntés szerint Rosztov, Belgorod és Brjanszk megyékben befejeződtek a „tervszerű tavaszi gyakorlatok”, ezért az ezekben részt vett csapatokat állomáshelyeikre vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Az ukrán határőrök másnap, azaz kedden közölték, hogy nem észlelnek orosz katonákat az ukrán határtól 10 kilométeres távolságban. Megfigyelők szerint ugyanakkor nem világos, hogy az orosz intézkedés valóban azt jelenti-e, csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül.

(MTI/zn.ua/hk)