Kulturális együttműködés, történelemtisztelet

2014. május 22., 06:44 , 697. szám

A pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány május 15–16-án a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán szervezte meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, amelyen Kárpátalját Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke és Szimcsera János, a KMKSZ Nagybégányi Alapszervezetének elnöke képviselte.

Az első napon a Pannon Magyar Házban a résztvevők a magyar holokauszt eseményeit taglalták. Itt Sin József is tartott egy bemutatkozó, s egyben helyzetértékelő előadást a téma itteni vonatkozásáról és Kárpátalja magyarságának jelenéről. Elmondta, hogy a magyarság megtartó ereje az anyanyelvben és a népi kultúrában rejlik, ezért a KMKSZ nagy figyelmet fordít a beiskoláztatás kérdésére, s azon munkálkodik, hogy minél több szülő írassa magyar osztályba gyermekét, hisz aki nem ismeri meg a magyar irodalmat, történelmet, saját nemzete nagyjait, az nem hordozza tovább a magyar kultúrát, nem tud aktív tagja lenni a magyar közösségnek. Az oktatáshoz kapcsolódóan kiemelten fontos cél, hogy létrejöjjön a magyar oktatási intézményeket irányító tankerület Kárpátalján.

A helyzetértékelést követően Sin József a magyar holokauszt kérdéséről is szólt. Hangsúlyozta: a KMKSZ-nek továbbra is célja, hogy megtörténjen végre a túlélők rehabilitálása. A szervezet több jelentős rendezvényt tart ez évben a kárpátaljai magyarság holokausztjának 70. évfordulójára emlékezve. Az események feltárása kapcsán kiemelte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Kutatóintézetét, amelynek munkatársai a téma kutatásán, illetve a kutatási eredmények minél szélesebb körű megismertetésén dolgoznak.

Az eseményen egy vitaindító előadással részt vett Fráter Olivér, a Magyarországi Miniszterelnökség Nemzetstratégiai Kutatóintézetének alelnöke is.

Másnap a Pécsi Tudományegyetemen folytatódott a program, ahol is Együttélés – konfliktus – kulturális párbeszéd – fejlesztés címmel 3 szekcióban zajló konferenciára került sor, amelynek központjában a kultúra megőrzése és az együttműködés állt. Továbbá a résztvevők a Mohács város zsidó lakosainak holokausztjáról szóló kiállítást tekinthették meg.

em