Az izzadságmirigy-gyulladás

2014. május 22., 06:43 , 697. szám

A kezem és a lábam ujjain kicsi, áttetsző hólyagocskák jelentek meg sűrűn egymás mellett, és nagyon viszketnek. Milyen betegséget kaphattam el, és hogyan gyógyulhatok ki belőle? – érdeklődött telefonon szerkesztőségünknél egy mezőkaszonyi olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Az izzadságmirigyek gyulladásáról van szó – állapítja meg a szakorvos. – Az izzadságmirigyek működésének két változata lehetséges. Ritkább esetben kevesebb izzadságot termelnek a mirigyek, ami egyes krónikus betegségek – például a pikkelysömör, az ichtiózis, a lepra, a krónikus dermatitiszek – velejárója. Az izzadságmirigy-működés túltengésekor pedig a mirigyek több váladékot termelnek. Ez a folyamat elsősorban magas hőmérséklet esetén figyelhető meg, mind az egészséges embereknél, mind a lázas betegeknél. Ezt a jelenséget nevezzük hiperhidrózisnak. Helyi (lokális) hiperhidrózisnál lokálisan, a tenyerünkön, a talpunkon, az ágyékunkon, a hónaljban vagy a külső nemi szerveken figyelhető meg. Egyeseknél az izzadás kellemetlen szaggal jár együtt, de maga az izzadás hasznos, mert több káros anyag – például nehézfémek –, melyek másként nem tudnak távozni a szervezetből, csak az izzadsággal együtt ürülhetnek ki belőlünk.

A diszhidrózis viszont kóros állapot, mely leginkább tavasszal és nyáron fordul elő. Ilyenkor a kéz és a láb ujjain, ritkábban a talpon, mélyen az epidermiszben piciny, áttetsző, folyadékkal telt hólyagocskák jelennek meg, általában nem egyedül, hanem csoportosan, és intenzíven viszketnek. Ritkán biogén infekció (megfertőződés) következhet be, ha a bioinfekció bejut a hólyagocskákba, s gyulladást idéz elő, amit biodermitisznek nevezünk.

Egy másik gyulladási folyamatban viszont az egész bőrfelület izzadságmirigyei begyulladnak. Erre általában a nyári időszakban kerül sor, s a melegben dolgozó személyeknél lép fel. Intenzíven választódik ki az izzadság, ami lassú elpállosodással jár. A felsőtesten, ritkábban a végtagokon nagyon sok, apró, egy milliméternél is kisebb méretű hólyagocska keletkezik, melyek folyamatosan égnek és viszketnek. A hólyagocskák szétszórtan is előfordulhatnak, de leggyakrabban összetömörülve jelentkeznek, majd leszáradnak, és kis bőrfoszlányok maradnak a helyükön. Gyermekeknél pedig akkor következhet be, ha – csecsemőknél – nagyon meleg a pólya, vagy ha melegítő kompresszkötéseket alkalmazunk.

– Miként kezelik e betegségeket?

– Diszhidrózis esetén gyakran, lehetőleg minél többször meg kell mosni a kezet, a lábat, meleg vízben, de szappan nélkül. Kétszázalékos borkénoldattal is kezelnünk kell az érintett bőrfelületet, illetve cinkport kell rászórnunk. Belsőleg pedig antihisztaminokat kell szedniük a betegeknek.

Az egész bőrfelület izzadságmirigyeinek a begyulladásakor pedig általában kalcium-kloridot, illetve nátrium-diszulfátot juttatunk a páciens szervezetébe, injekcióval.

Lajos Mihály