X. Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája

2014. május 22., 06:44 , 697. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében május 17-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) immár tizedik alkalommal került megrendezésre a Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodavezetője lapunknak elmondta, hogy idén három szekcióban (természettudomány, történelemtudomány és társadalomtudomány) szervezték meg a konferenciát, melyre együttesen 29-en jelentkeztek: többségében doktoranduszhallgatók. A konferencia nívóját jelzi, hogy a KMF mellett az Ungvári Nemzeti Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Elektronfizikai Kutatóintézetéből, a Szent István Egyetemről, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemről is érkeztek fiatal kutatók.

A konferenciát Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd Váradi Natália mondott üdvözlő szavakat. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodavezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a tudományos magyar értelmiség a legfrissebb, legdinamikusabb és potenciálisan az egyik legtöbbet ígérő kör Kárpátalján, melyre a kárpátaljai magyar nemzetrész egészének alapoznia kell. Már pusztán azért is, mert ők foglalkoznak tudományos kutatással, ami a haladás és a civilizáció valódi forrása.

Ember Emese, az alapítvány munkatársa felolvasta Rozványi Dávid költő erre az alkalomra írott, A történelem keresztútján című versét.

A továbbiakban – szekciótól függetlenül – minden kutatónak tizenöt perces előadás keretében kellett a szakterületének számító kutatásokat, illetve az általa kutatott témákat bemutatnia a háromtagú bírálóbizottságnak. Az idei konferencián nem voltak helyezések, így a bizottság feladata is módosult némiképp: a kutatási eredmények kapcsán ötletekkel és javaslatokkal látták el a kutatókat, így segítvén munkájukat.

A konferencia végén záróértekezésre került sor. Dr. Barkáts Jenő, a KMF prorektora, a konferencia tíz évvel ezelőtti ötletgazdája a kezdetekről, valamint az évek során elért eredményekről szólt. Majd értékelések következtek: a társadalomtudományi szekció képviseletében Györke Magdolna nyelvész, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának docense, a történészektől Pallai László, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének igazgatóhelyettese, a természettudományi szekció részéről pedig Barkáts Jenő értékelte a nap tapasztalatait, és számos hasznos tanácsot is adtak. Pallai László a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a www.palyazatmenedzser.hu elektronikus portált, melyre a kutató feliratkozva, hírlevélben napi szinten értesülhet az aktuális pályázati lehetőségekről.

Végezetül minden fiatal átvehette a konferencián történt részvételt igazoló oklevelet.

A konferenciát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a KMF támogatta.

F.Zs.