Esküszegésért kivégeztek két rendőrtisztet a szakadárok Kelet-Ukrajnában

2014. május 28., 08:40

Fegyveres szakadárok nyilvános kivégzést rendeztek kedden a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Horlivka településen.

A város egyik kerületi rendőrkapitányát és nyomozati osztályának vezetőjét a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaságnak” tett eskü megszegéséért ítélték halálra.

Az Osztrov helyi hírportál jelentése szerint a kivégzést a kapitányság munkatársai előtt, a rendőrség területén hajtotta végre Ihor Bezler szakadár parancsnok és csapata. Az ítélet felolvasása után a rendőrök fejére zsákot húztak és agyonlőtték őket.

Közben a szomszédos megyében, a luhanszki Krasznoarmijszka település mellett ismeretlen fegyveresek rálőttek a luhanszki húskombinát teherautóira, s két ember meghalt, másik kettő pedig megsebesült.

A belügyminisztériumban kedden megerősítették azt a sajtóértesülést, hogy mintegy negyven szakadár fegyveres bujkál Donyeck egyik iskolájában. Szerhij Jarovoj belügyminiszter-helyettes nem árulta el, hogy melyik iskoláról van szó, kiemelte ugyanakkor, hogy a tanintézetben gyermekek jelenleg nem tartózkodnak.

Helyszíni beszámolók szerint a szeparatisták és a terrorellenes erők között a héten újra fellángolt harcok elől több fegyveres szakadár próbált iskolákban elrejtőzni. A megyeszékhely több iskolájából emiatt a tanárok sürgősen hazaküldték a gyerekeket. A harcokhoz közeli iskolákban kedden szünetelt a tanítás.

(MTI/Kárpátalja)