Folytatódtak az összecsapások Donyeckben

2014. május 29., 06:49 , 698. szám

Nincs változás a délkeleti országrészben: folytatódnak az összecsapások a fegyveres szakadárok és a terroristaellenes biztonsági erők között a régió ellenőrzéséért.

Május 22. a délkelet-ukrajnai terroristaellenes akció talán legsötétebb napjaként vonul be a történelembe a kormányerők szempontjából. Ennek a napnak a hajnalán Donyecktől nem egészen ötven kilométernyire, a Volnovahai járásban fegyveresek támadtak a biztonsági erők egyik országúti ellenőrzőpontjára. Az ukrán katonákat kézifegyverekből, gránátvetőkből és aknavetőkből vették tűz alá. Egy lövedék eltalálta az ellenőrző ponton tartózkodó katonai járműben tárolt lőszert, amitől az felrobbant. A Donyeck Megyei Állami Adminisztráció sajtószolgálatának adatai szerint a hadsereg vesztesége a támadás következtében 16 halott és 32 sérült volt.

A Luhanszk megyében található Rubizsne közelében a Kijev által terroristáknak nevezett szakadárok múlt csütörtökön tüzet nyitottak egy katonai konvojra. A támadásban egy ukrán katona életét veszítette, kettő pedig megsebesült.

A harcok Szlovjanszk környékén is folytatódtak csütörtökön, a kormányerők állásai felől kilőtt tüzérségi lövedékek több épületet súlyosan megrongáltak a város peremén fekvő egyik negyedben. A támadást követően mintegy száz helyi lakos demonstrált a kijevi kormány ellen azt követelve, hogy a hadsereg hagyjon fel az offenzívával és vonuljon ki a térségből. Április eleje óta ez volt a legvéresebb nap a biztonsági erők számára.

Az ország vezetői és a terrorellenes akcióban részt vevő csapatok is arra készültek az elmúlt héten, hogy az elnökválasztás miatt aktivizálódhatnak a Donyeck és Luhanszk megyékben tevékenykedő fegyveresek, a vasárnap mégis – vagy talán éppen ezért – viszonylag nyugodtan telt a térségben. A szakadároknak ugyan sikerült megakadályozniuk a szavazást az általuk ellenőrzött területeken a két délkeleti megyében, a választást megelőző napokat jellemző súlyos összecsapásokat viszont alig jeleztek a térségből.

Amint azonban elmúlt a hétvége, folytatódtak a csatározások. A szakadárok hétfőn elfoglalták a donyecki nemzetközi repülőteret. A harcok miatt a város fölötti légtér ellenőrizetlen maradt, leállították a járatok kiszolgálását. A légi kikötőt védő katonák elhagyták a repülőtér épületét, és a leszállópálya melletti erdős övezetbe vonultak vissza.

A szakadár fegyveresek a reptér épületének tetején foglaltak el tüzelőállásokat. A helyszíni tudósítások lövöldözésről számoltak be. Egyes hírek szerint a szakadárok lelőttek egy katonai helikoptert. Az MTI később azt írta az ukrán médiára hivatkozva, hogy légicsapásokat mértek a repülőteret megszálló fegyveres szakadárokra, majd deszantosok érkeztek oda, hogy megtisztítsák tőlük a légikikötőt.

Egy nappal később, kedden Arszen Avakov belügyminiszter újságírókkal közölte, hogy az ukrán biztonsági erők teljes mértékben átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött. A tárca vezetője szerint az ukrán katonák közül senki sem sérült meg a repülőtér visszafoglalása közben. Hozzátette, hogy a szakadárok embervesztesége viszont jelentős, becslése szerint több tucatnyi emberük halt meg.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt közölte, hogy negyvenen haltak meg az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok, valamint két civil.

A belügyminiszter leszögezte, hogy folytatódik a terrorellenes művelet a donyecki régióban. Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes a kijevi kormány ülése előtt úgy fogalmazott, hogy mindaddig folytatódik a terrorellenes művelet az ország keleti részében, míg „meg nem semmisítik az utolsó terroristát is Ukrajnában”.

Olekszij Dmitraskovszkij, a terrorellenes művelet katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 „terroristát” öltek meg az ukrán biztonsági erők. Ezzel szemben Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított „aktív fázisában” mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20–50 civil.

Az ukrán határőrszolgálat közben megerősítette, hogy megkezdődött az orosz csapatok visszavonulása az ukrán határtól. A légi felderítés adatai szerint viszont a határ menti övezetben felállított katonai táborok továbbra is a helyükön maradtak.

A határőröknek a megfigyelésen kívül is akadt dolguk: tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító, kisbuszokból és személygépkocsikból álló autókonvojra, amely keddre virradóra Oroszország felől hatolt be Ukrajna területére. A járművek egy része elszakadt a konvojt fedező fegyveresektől, és a Luhanszk megyei Antracit város felé vette útját.

A harcok során a határőrök feltartóztattak egy kisbuszt és két személygépkocsit. A járművek Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal, rakétagránátokkal és robbanószerrel voltak megpakolva. Az összetűzésben egy határsértő fegyveres megsebesült – közölte a határőrség.

Ugyancsak kedden a hajnali órákban tűz ütött ki a donyecki Barátság Sportcsarnokban. A Kárpátalja Online az esettel kapcsolatban a Donbasz Jégkorongklub igazgatóját idézte, aki azt állította, hogy hajnali három óra körül egy tíztagú fegyveres csapat tört be a csarnok épületébe, miután puskatussal leütötték az éjjeliőrt. Ezután behatoltak az irányítóterembe, melynek a nézőtérre nyíló ablakán keresztül gyúlékony folyadékot locsoltak szét, amelyet távozáskor lángra lobbantottak. Olekszij Braga szerint a moszkvabarát szakadárok ily módon álltak bosszút Borisz Kolesznyikov klubelnökön, amiért az Rinat Ahmetov milliárdossal egyetemben megadásra és megbékélésre szólította fel a fegyveres szakadárokat.

Közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az ukrán hatóságokat, hogy kizárólag békés eszközökkel állítsák helyre ellenőrzésüket az ország keleti része felett. Ezt Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője közölte kedden, aki szerint az ENSZ-főtitkár „aggódik az ország keleti részén a hétvégén tapasztalt erőszak miatt”, és nyomatékosan követeli, hogy az állami ellenőrzés helyreállítása a kormányintézmények felett kizárólag békés eszközökkel történjen, beleértve a politikai párbeszédet. Ban Ki Mun ezt egy kérdésre válaszolva mondta, amelyben azt tudakolták tőle, hogy mi a véleménye az ukrán hadseregnek a szakadárok által elfoglalt donyecki nemzetközi repülőtér visszaszerzésére indított műveletéről, amelyben legalább 40-en veszítették életüket.

(MTI/zn.ua/unian.ua/zzz)