Irritálta a magyar beszéd a szlovák államfői iroda ittas alkalmazottját

2014. május 29., 06:40 , 698. szám

Két magyarul beszélgető fiatal nőt szidalmazott egy pozsonyi kávézóban az elmúlt héten Dárius Rusnák, a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője. Később ugyanott két szlovák férfival verekedett össze – közölte múlt szerdán az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap.

A pozsonyi lap szerint a szlovák államfői iroda alkalmazottja egyik este láthatóan ittas állapotban egy pozsonyi kávézóban azt kiabálta két ott magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó. Miután Dárius Rusnákot a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani, szóváltás, majd verekedés alakult ki közöttük, ezt követően a helyszínre érkezett a rendőrség is, és mivel az érintettek közül senki nem kívánt feljelentést tenni, garázdaság gyanújával indított vizsgálatot az ügyben – írta az Új Szó.

A pozsonyi lapnak a magyarul beszélgető nők egyike – neve elhallgatását kérve – azt mondta: a szomszédos asztalnál ülő két idősebb férfi egyike angolul megkérdezte őket, milyen nyelven beszélnek, majd miután közölték, hogy magyarul, szlovákul kiabálni kezdett velük, hogy azonnal hagyják abba, mert őt ez irritálja.

„Amikor a helyzet már tarthatatlan volt, a bárban ülő két fiatal srác odament Rusnákékhoz és felszólította őket, hogy csillapodjanak le” – idézte a lap az egyik nő beszámolóját, amely szerint a rájuk kiabáló férfi és a közbeavatkozó fiatalok szóváltásából verekedés lett, s ekkor hívták ki a rendőrséget.

Az államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője a pozsonyi lap megkeresésére tagadta, hogy az esetnek nemzetiségi színezete volt. Azt mondta: a két férfi kötött belé.

Marek Trubac, az államfő szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta: fontosnak tartják, hogy az ügyet rendesen kivizsgálják, mert a leírtakat nem tartják jellemzőnek Dárius Rusnákra. Ha ellenben bebizonyosodik, hogy az állítások helytállóak, az államfői iroda alkalmazottjával szemben le fogja vonni a kellő következtetéseket, mert az ilyen magatartás elfogadhatatlannak minősül – hangoztatta a szóvivő.

Az esetre a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) az intolerancia mindennemű megnyilvánulását elutasító sajtóközleményben reagált.

(MTI/Kárpátalja)