Összefogás a nemzeti összetartozás napján

Jótékonysági műsor a Ráti Szent Mihály Gyermekotthonért

2014. június 12., 06:10 , 700. szám

Az ungvári járási Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon egy családi típusú árvaház, ahol három családban összesen harminc gyerek él három családi házban, egy nagy udvaron. A példaértékű gyermekotthon anyagi támogatása érdekében szervezett jótékonysági rendezvényt a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete. A rendezvényen ingyen vállalta a fellépést Berecz András ismert mesemondó és a moldvai magyar zenét játszó Zurgó együttes Nagy Bercel vezetésével, továbbá festmények felajánlásával csatlakoztak a támogatókhoz a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagjai.

Csap és az Ungvári járás magyarsága zsúfolásig megtöltötte a csapi művelődési házat, ahol pótszékekre is szükség volt. A szervezők nevében Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke emlékezett meg a nemzeti összetartozás napjáról, majd elmondta: „Számomra az, hogy ma a Szent Mihály Gyermekotthon mellett ilyen sokan megmozdultak határainkon innen és túl, nagyon-nagyon sokat jelent. Elsősorban köszönöm Majnek Antal püspök úrnak és Bacskai József főkonzul úrnak, hogy mellénk álltak, és elvállalták ennek a rendezvénynek a fővédnökségét. Köszönöm továbbá minden támogatónknak, elsősorban a Révész Imre Társaságnak és az itt megjelent festőművészeknek, Berecz András énekesnek és mesemondónak, aki már szinte haza jár ide hozzánk, valamint a Zurgó együttesnek, akik szintén nem először lépnek fel csapi és ungvári járási közönség előtt, és régóta támogatják a gyermekotthont.”

Nagy Bercel, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, aki egyben a Zurgó együttes vezetője, egy példázattal világított rá, hogy miközben sokan szorgalmasan gyűjtögetik a filléres tudást, hajlamosak elfeledkezni arról, milyen értékesek ők maguk. Elmesélte, hogy a ráti árva gyermekeket zenére és éneklésre tanító Ivaskovics József ungvári zenész és zeneszerző saját bevallása szerint annak a pillanatnak örül, amikor a gyermek kiáll a színpadra, és egy pillanatra kihúzza magát. Erre utalva végül a következőképpen zárta köszöntőjét: „Azt kívánom magunknak a nemzeti összetartozás napján, hogy mi, magyarok itt, a Kárpát-medencében minél többször és minél inkább ki tudjuk húzni magunkat.”

Trieb Gergely ungvári magyar konzul Bacskai József főkonzul személyes jókívánságait és támogatását tolmácsolta a jelenlévőknek, majd elmondta: „A Közép-Európa szerves részét képező Nyugat-Ukrajna most jó példát mutathat az ország egyéb régióinak az európai útválasztáshoz. Jelentős szerepe van ebben a kárpátaljai magyar kisebbségnek is, nagyon fontosak az ilyen rendezvények. Fontos, hogy Magyarországról minél többen érkezzenek Kárpátaljára, és fontos az is, hogy a kárpátaljai magyarok érezzék az anyaország támogatását.”

Bíró Mária, a gyermekotthon vezetője elmondta: „Gyermekeink Ivaskovics József zeneszerző, zenetanár igazán türelmes, kitartó és mindannyiunk számára lelkesítő munkája révén kaptak lehetőséget arra, hogy nehéz múltjukat és a múltból fakadó, sokszor nem könnyű jelenüket a zene segítségével könnyítsék.” Majd név szerint bemutatta azokat a házaspárokat, akik két-két saját gyerekük mellett 7, 8, illetve 9 gyereket nevelnek. Az ő munkájuk 24 órás szolgálat az év minden napján. Ebben igyekeznek segíteni nekik egy remélhetően hamarosan beinduló rehabilitációs központtal, ahol fizikai és pszichés rehabilitáció segíti majd a gyerekek felépülését és sikeres életkezdését. Ezt kívánták elősegíteni a jótékonysági koncert szervezői.

Ezt követően Illár Lénárd, a KMKSZ Ráti Alapszervezetének elnöke a színpadon bejelentette, hogy az 1996-ban a ráti alapszervezet által alapított Az év embere díjat idén a Szent Mihály Gyermekotthon közösségének ítélték oda, majd átadta a Hidi Endre keramikusművész által készített díjat és az oklevelet az árvaház vezetőinek.

A gyermekotthon Ivas­kovics József által felkészített lakóinak megható műsora sokak szemébe csalt könnyeket, majd színpadra lépett sokak nagy kedvence, Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész, aki ízes tájszólással mesélt egy talán inkább felnőtteknek szóló mesét hosszasan, de mindezt úgy, hogy a történet lekötötte a meglehetősen vegyes korösszetételű közönség soraiban lévő kisgyerekeket is. Majd színpadra lépett a Zurgó együttes is, akikkel közösen énekelt moldvai dalokat Berecz András is.

Az ünnepi koncertet éjszakába nyúló fergeteges táncház követte, ahol a Zurgó együttes közösen húzta a talpalávalót a szalókai Tiszaháti Népi Együttessel. A résztvevők meglepő gyorsasággal sajátították el a moldvai táncokat, s végül egy igazi mulatsággal zárult a jótékonysági rendezvény.

A széleskörű összefogás eredményeként összesen 15 ezer hrinya gyűlt össze, amiért minden jószívű támogatónak köszönetet mondanak a szervezők. Kiemelten támogatták a gyermekotthont: a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alkotóművészei, az őrdarmai Konik Farmergazdaság, Iván Árpád, Sztanyiszlav Kapko, Varga István, Pásztornyicki László, Furda Csaba, Jermolova Szilvia és Marosi Ilona.

Badó Zsolt