Újabb csatornák a MinDig TV kínálatában

2014. június 12., 06:05 , 700. szám

Az Antenna Hungária 2014. június 4-én elindította a negyedik országos digitális földfelszíni televíziós hálózat („D” jelű multiplex) adóinak tesztsugárzását. A fehérgyarmati adó a 41H csatornán (634MHz) 75,9kW teljesítménnyel, a tokaji adó a 26H csatornán (514MHz) 64,6kW teljesítménnyel sugározza az adásokat. Az új kapacitás rendelkezésre állásával a nyár folyamán tovább bővülhet a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata.

A „D” jelű multiplex lakossági lefedettsége meg fog egyezni a korábbi hálózatokéval (99%), az Antenna Hungária (AH) ugyanúgy 90 telephelyről fogja sugározni az adásokat. Az új hálózatot tesztsugárzás keretében egyelőre mérőjelekkel, állóképekkel, valamint az AH Infocsatornájával indítják el. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított. A nyár folyamán várható az ötödik hálózat („E” jelű multiplex) elindítása is, a frekvenciák azonban csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért annak a lakossági lefedettsége nem fogja elérni a többi hálózat 99%-os értékét. Az új csatornák vételi feltételeiről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Az elmúlt hónapokban az ingyenes MinDig TV a C8 csatornával, míg a fizetős MinDig TV Extra kínálata az RTL II, Super TV2, M3 Anno, a TV Paprika és D1 TV csatornákkal bővült, ezáltal a digitális földfelszíni televíziós vétellel már 35 televízióprogram lett elérhető. Az Antenna Hungária folytatja a DVB-T hálózatok fejlesztését, a nyár folyamán ennek eredményeképpen tovább bővülhet a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata.

dózsa