Az allergikus kontaktdermatitisz

2014. június 12., 06:05 , 700. szám

Amióta vásároltam egy nikkelből készült fülbevalót, nagyon viszket a fülcimpám, mely ki is pirosodott, megdagadt, és hólyagok jelentek meg rajta. Miben betegedhettem meg, és hogyan gyógyulhatok meg? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy mezővári hölgy. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Minden bizonnyal allergikus kontaktdermatitiszről van szó – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Ez egy veleszületett betegség, mely viszont hosszú ideig lappanghat, s bármelyik életkorban felszínre törhet. A kórban szenvedők túlérzékenyek bizonyos fémekre, gyakrabban nikkelre vagy krómra, vagy vasra, acélra (az aranyra, illetve az ezüstre ellenben igen ritkán), különböző élelmiszerekre, mint a tojásra, a földieperre, a citruszfélékre (narancsra, citromra, mandarinra, grape-fruitra), csokoládéra, zöldségekre, húsfélékre, fehérjékre. De éppígy érzékenyek lehetnek vegyszerekre, festékekre vagy gyógyszerekre (például a penicillinre, az eritromicinre, a novokainra).

– Milyen tünetekkel jár együtt a kór?

– Azok a testrészek, melyek kontaktusba, vagyis érintkezésbe kerülnek az allergénekkel, felpuffadnak, erősen viszketnek, bőrpír és hólyagok jelennek meg rajtuk. Majd a hólyagok kifakadnak, helyükön kisebb sebek képződnek, melyek felületén gennyes váladék tűnik fel, mely át tud terjedni más testrészekre is. Ha azonban megszüntetjük az allergén anyaggal való kapcsolatot, és kezeljük a pácienst, tünetmentessé tesszük a beteget.

– Hogyan szüntetik meg a szimptómákat?

– Először is laboratóriumi vizsgálat, allergénpróba útján meg kell találni az allergént, mely előidézi a tüneteket. Ezt követően allergia elleni orvosságokat: antihisztaminokat, szedatív gyógyszereket, továbbá hormonkészítményeket, vitaminokat, valamint hiposzenzitív gyógyszert írunk fel a páciensnek. Külső kezelést is alkalmazunk. Ha vizenyős váladék jelenik meg, akkor különböző oldatokkal, amennyiben pedig gennyes váladékról van szó, antibakteriális krémekkel kell bekenni az érintett bőrfelületet. A viszketés megszüntetésére pedig általában hormonális krémeket használunk. Mivel gyógyszerek is felszínre hozhatják az allergikus kontaktdermatitiszt, ezért az orvosoknak a terápia megkezdése előtt meg kell kérdezniük a páciensüket, nem allergiás-e a felírt gyógyszerre, ha pedig korábban nem szedte az adott orvosságot, allergiapróbát kell végezni, hogy kiderítsék, nem érzékeny-e a beteg az adott gyógyszerre. S ha érzékeny, akkor a konkrét betegség ellen hatásos, ám nem allergén orvosságot kell felírni az adott kór ellen. Fogászati kezelésnél pedig – amennyiben a páciens allergiás a novokainra – lidokaint kell alkalmazni fájdalomcsillapítóként.

Lajos Mihály