Berényi elmondta, mivel segíthetne az új szlovák államfő

2014. június 19., 06:00 , 701. szám

A vasárnap beiktatandó új szlovák államfő, Andrej Kiska azzal segíthetne leginkább a helyi magyar közösségnek, ha elismerné a felvidéki magyarság megmaradását célzó lépések legitimitását, és maga is felhívná azokra a figyelmet – jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke újságírók előtt múlt szombaton Pozsonyban.

A felvidéki magyar párt Országos Tanácsának (OT) ülését követően tartott sajtótájékoztatón Berényi József elmondta: az MKP nyilatkozatban gratulált választási győzelméhez Andrej Kiskának, és ebben a dokumentumban reményüket fejezték ki, hogy Kiska államfőként hozzájárul majd a felvidéki magyarság létszámcsökkenésének megállítását célzó lépések megvalósításához. „Ha egy köztársasági elnök azt mondaná, hogy vegyük figyelembe, hogy a magyarok igényei legitimek, mert nem az ország szétverését szolgálják, hanem önmaguk megmaradását, akkor óriásit segítene” – fejtette ki Berényi József.

Az MKP elnöke szerint az új államfőtől joggal várható el, hogy felhívja a figyelmet a felvidéki magyarság létszámfogyatkozásának a közösségre gyakorolt veszélyére, mivel ha ezt nem teszi, akkor az annyit jelent, hogy egyetért azzal, s úgy érzi, „jól van ez így.”

Berényi újságírói kérdésre elmondta: ha a leendő új államfő részéről erre igény mutatkozik, nagyon szívesen megtárgyalnák vele az úgynevezett kisebbségi minimum (egy, a felvidéki magyarság helyzetét értékelő, s e közösség megmaradását célzó lépéseket összegző dokumentum) célkitűzéseit is, ám erre Andrej Kiska a múltban nem mutatott igényt.

A sajtótájékoztatón az MKP által készített autonómiatervezet iránt érdeklődő újságírói kérdésre Berényi azt mondta: minden eszközt „figyelembe akarnak venni”, ami a felvidéki magyarság asszimilációs folyamatának megállításában segíthet, és az autonómia minden formája ilyen. Az autonómiatervezetük nyilvánosságra hozatalának időpontját és helyszínét az MKP politikusa egyelőre nem kívánta pontosítani.

Az MKP OT múlt szombaton tartott ülésén a résztvevők a felvidéki magyar párt eredményeit értékelték a novemberi megyei, a márciusi államfő-, valamint a májusi európai parlamenti választásokon, s megállapították, hogy mindhárom választás esetében eredményük sikerként könyvelhető el.

„Jó alapjaink vannak arra, hogy 2016-ban bekerüljünk a parlamentbe, de addig még egy nagy kihívás van előttünk, ez a helyhatósági választás” – hangsúlyozta Berényi, hozzátéve: célkitűzésük, hogy a novemberi helyhatósági választáson a párt megőrizze jelenlegi pozícióit. Kifejtette: a magyarok lakta déli régióban a kisebb települések mellett a városokban is szeretnének jó eredményeket elérni. A városok közül Dunaszerdahely és Révkomárom lesz számukra a kulcsfontosságú, Révkomáromban magyar polgármestert szeretne a város élére juttatni az MKP.

(MTI/mno.hu/Kárpátalja)