A legnagyobb érték a gyermek

2014. június 19., 06:00 , 701. szám
A színpad is a gyermekeké volt

Színes kulturális programmal és különböző játékok sorával köszöntötték a gyermekeket június 15-én Mezőgecsében.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett Mezőgecsei Gyermeknap nyitányaként egy helyi iskolás szavalta el Szalai Borbála Halljátok meg, emberek! című versét, tolmácsolva ezzel minden felnőtt és gyermek óhaját: „Azt akarjuk, azt kívánjuk, sose legyen háború!/ A mi kicsi gyermekszívünk sose legyen szomorú! [...] Ölelje át a világot nefelejcsszín, tiszta ég!/ Hadd nevelje minden anya békében a gyermekét!” A résztvevők ezután egyperces csenddel emlékeztek az országunkban zajló események civil és katonai áldozataira. Majd Mester András, Mezőgecse polgármestere köszöntötte az érdeklődőket. A Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyre és a Lekvárfőző Fesztiválra utalva elmondta, hogy bár a gyereknap ezeknél kisebb volumenű rendezvény, fontossága egyáltalán nem kisebb azokénál. „A legfontosabb érték számunkra a gyermek. Ez a nap minden évben róluk szól. A kultúrház és az óvoda munkatársai, illetve támogatóink mindent megtettek, hogy a gyerekek jól érezhessék magukat.” Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke a gyülekező gyermekek számát látva örömét fejezte ki, hiszen, mint mondta, ez azt jelenti, hogy lesz majd kinek iskolába is mennie ősszel. A fellépő gyermekek előadásai pedig egyértelmű bizonyítékai annak, hogy igenis él a művészet és élnek a néphagyományok Gecse községben.

A Gecsei Kultúrház és a KMKSZ Mezőgecsei Alapszervezete által szervezett gyermeknapi ünnepség kulturális részének magvát idén is a helyi fiatalok fellépése jelentette. Színpadra léptek a Mezőgecsei Óvoda növendékei, a Mezőgecsei Klub Műkedvelő Csoportja, továbbá a Mezővári Művészeti Iskola diákjai és a Tiszacsomai Műkedvelő Csoport is. A fellépők előadásában magyar néptáncokat, modern táncokat, dalokat, verseket tekinthetett és hallgathatott meg a nagyszámú közönség. A gyerekeket pedig mindezek mellett testfestés, körhinta és gumicsúszda várta, ügyességüket és tehetségüket pedig az aszfaltrajzversenyen és különböző ügyességi játékokban mutathatták meg.

A futballbajnokság idén sem maradt el. A labdarúgó tornán harmadik helyet ért el Tiszacsoma, a második Mezőgecse lett, az első pedig (immár harmadik alkalommal) Gut csapata. A szervezők a torna legjobbjait is díjazták. A gólkirály a győztes csapat egyik tagja, Deák Patrik lett, a torna legjobbjai pedig a tiszacsomai és a gecsei csapat kapusa, két jövendőbeli Grosics Gyula, Szakács Viktor és Matyika István lett.

A rendezvény a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete, a Kelet-Európai Misszió és helyi vállalkozók segítségével valósult meg.

Espán Margaréta