Folytatattuk a honismereti barangolást

Olvasói levél

2014. június 19., 06:00 , 701. szám

Nagy élményben volt részük idén azoknak a diákoknak, akik a tavalyi folytatásaként megszervezett honismereti jutalomkiránduláson vehettek részt a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének támogatásával. A kísérőtanárok folyamatosan meséltek az adott terület természeti kincseiről, történelmi jelentőségű épületeiről és emlékműveiről.

Június 14-én, szombaton Rahóról indult az a busz, amely az idei tanév legjobb tanulóit szállította Kőrösmezőről, Rahóról, Akna­szla­tináról, Taracközről, Técsőről, Bustya­há­záról, Viskről és Husztról.

Czébely Ilona, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola biológiatanára már Husztot elhagyva felhívta a figyelmet a különös és veszélyes kaukázusi medvetalp nevű növényre, majd kitért a bükkerdők különlegességére, a fenyvesek kincseire.

Ezt követően megtekinthettük a Nagyág völgyét, az erőművek fontosságát Kaszó Tibor, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum nevelőtanára hangsúlyozta.

Ökörmezőn töltött rövid pihenő után indult tovább a túrázók csoportja a Sipot-vízesés felé. Friss levegő és lenyűgöző látvány fogadott minket. A terület minden szögletét feltérképezték a diákok, közös fényképet készítettek.

Szolyva felé közeledve Kaszó Tibor előzetes ismertetést tartott a terület jelentőségéről. A helyszínre érkezve ifj. Sari József viski magyartanár, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke kibővítette az információkat, majd koszorúzással folytatódott a megemlékezés. Ezt követően a tanulók megkeresték a településük neve mellé írt neveket, és a kápolnában saját bejegyzéseikkel is ellátták a vendégkönyvet.

Az út folytatásaként a beregvári Schönborn-kastélyt látogatták meg a kirándulók, meghallgatva történelmi jelentőségét Kaszó Tibor előadásában, majd Szabó Gabriella huszti magyartanár elmondta a kastélyhoz és az egyik Schönborn grófhoz kapcsolódó Szerelmesek legendáját.

Az izgalmas kirándulás végén a diákok kellemesen elfáradva, élményekkel telve szálltak fel a buszra, mely elindult velük hazafelé.

Szabó Gabriella,
a Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola magyartanára