Nem tartják be a tűzszünetet

2014. június 26., 06:05 , 702. szám
A lelőtt Mi–8-as helikopter égő roncsai

Törékenynek bizonyul a kelet-ukrajnai tűzszünet: a kormányerők kedden szlovjanszki ellenőrző pontjaik elleni támadással vádolták a szakadár fegyvereseket, majd bejelentették, hogy lelőtték Mi–8 típusú katonai szállító helikopterüket, míg az utóbbiak azt vetették az ukrán hadsereg szemére, hogy luhanszki egységeiket vették tűz alá. Az incidensek miatt Petro Porosenko kilátásba helyezte, hogy felmondják a tűzszünetet.

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” miniszterelnöke hétfőn még azt közölte, hogy – válaszul a Petro Porosenko ukrán elnök által múlt pénteken meghirdetett béketervre és egyhetes egyoldalú tűzszünetre – az oroszbarát erők is fegyvernyugvást hirdetnek péntekig. Az Interfax orosz hírügynökségnek Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a mindkét fél által kihirdetett tűzszünet sokat ígérő kezdet.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán terrorellenes hadművelet szóvivője kedden Facebook-oldalán azt közölte, hogy hétfő éjszakától lövik az ukrán erők állásait a szeparatista harcosok. A felkelők egyik csoportja aknavetőkkel támadott egy katonai ellenőrző pontot a szeparatisták kezén lévő Szlovjanszk közelében, és kézi fegyverekkel nyitott tüzet egy másik, az orosz–ukrán határhoz közelebb fekvő katonai állásra – részletezte a szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a támadásokban senki nem sebesült meg.

Pár órával később oroszbarát lázadók lelőttek egy ukrán katonai helikoptert. A hírek szerint a Mi–8 típusú teherszállító gépet nem sokkal felszállás után lőtték le Szlovjanszk város közelében. Állítólag kilenc ember volt a fedélzeten. Ők valószínűleg meghaltak.

Ugyanakkor a szakadárok azzal vádolták az ukrán hadsereget, hogy Luhanszk közelében mértek csapást a „népköztársaság erőire”, s az incidensben egy ember életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

Az ukrán válság mielőbbi megoldása érdekében Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel találkozott Kijevben, ezt megelőzően pedig ugyanott Heidi Tagliavinivel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőjével tárgyalt.

A svájci diplomata részt vett az úgynevezett összekötő csoport előző nap Donyeckben tartott ülésén, amelyen a szakadár vezetők mellett részt vett Porosenko megbízottjaként Leonyid Kucsma volt ukrán elnök és Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet is. A tárgyalásokon mindkét oldal beleegyezett hadifoglyaik szabadon engedésébe.

A harcok dúlta kelet-ukrajnai térségben feltehetően a szeparatisták tartják fogva hetek óta az EBESZ-misszió két csoportját.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatot tett a parlament felsőházának, hogy vonja vissza azt a felhatalmazást, amelyet márciusban adott neki a hadsereg Ukrajnában történő alkalmazására – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden. Az államfő kezdeményezése „a kelet-ukrajnai helyzet normalizálását és rendezését célozza és az erről megkezdett háromoldalú tárgyalásokkal kapcsolatos” – tájékoztatott Peszkov. Másnap az orosz parlament vissza is vonta a felhatalmazást.

Miheil Szaakasvili egykori grúz elnök a kelet-ukrajnai fegyveres viszályt az 1992–93-as abház háborúhoz hasonlította Facebook-bejegyzésében azt állítva, hogy a donyecki tűzszünetet erőinek átcsoportosítására és újabb területek megszerzésére használja majd fel Oroszország.

Kedden a lembergi helyi Koordinációs Központban 170 krími és kelet-ukrajnai menekült vett át a magyar Ökumenikus Segélyszervezettől élelmiszercsomagot, szappant, fogkrémet, fogkefét, mosó- és mosogatószert, sampont, törlőkendőt, valamint gyermekek ellátásához szükséges segélyárut. Másnap Ivano-Frankivszkban, szintén 196 menekült vehetett át segélycsomagot, amely ugyancsak élelmiszert, higiéniás szereket, háztartási eszközöket és textíliákat tartalmazott több mint 5 millió forint értékben.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai válsághelyzetre reagálva, február 19-től kezdődően különböző formában támogatja az ukrajnai lakosokat a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve. A szervezet kezdetben gyógyászati eszközökkel és gyógyszerrel segítette a Majdan sebesültjeit, megszervezte ukrán állampolgárok magyarországi rehabilitációját, és segélyeket juttatott el a belső menekülteknek a nyugat-ukrajnai térség több városában.

(MTI/mno/Kárpátalja)