Huszonhárom határátkelő lehet a magyar–ukrán határon

Egyelőre az előkészítés fázisában

2014. július 17., 07:15 , 705. szám

Jelenleg öt határátkelőhely szolgálja ki az utazó közönséget a 137 kilométer hosszú magyar–ukrán határszakaszon. Ezek számát jelentősen bővíteni kívánják, hogy a jelenlegi, egymástól átlagosan 27 kilométerre lévő, rendszeresen zsúfolt határátkelők helyett sokkal több helyen kelhessünk át az országhatáron.

A már meglévő határátkelők bővítésével, fejlesztésével és az újak megnyitásával kapcsolatban folytatott előzetes egyeztető megbeszéléseket Ungváron az előkészítő megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével megbízott Határon Innen és Túl Konzorcium képviseletében Bakay László és Fehérvári András. Az elképzelésekről a KMKSZ székházában egyeztettek a konzorcium képviselői Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, valamint Gulácsy Géza és Barta József alelnökökkel.

Bakay László, az Agenda Consulting EU Üzleti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója a Kárpátaljának elmondta: „Az öt meglévő határátkelő fejlesztési és bővítési lehetőségei mellett újabb tizennyolc határátkelő megnyitásának a lehetőségét vizsgáljuk, ,,ami nyilvánva­lóan hosszabb időszak alatt fog megvalósulni. A következő európai uniós költségvetési ciklusban, amely 2014-től 2020-ig tart, szerintem újabb öt-hat megnyitására lehet reálisan számítani.”

Arról, hogy hová tervezik az új határátkelőhelyeket, részletesebben a következő lapszámunkban írunk majd.

Badó Zsolt