KurucFeszt harmadszor, nemzetközi termékkiállítás először

2014. július 17., 07:16 , 705. szám

Tartalmas programok várták a hétvégén az érdeklődőket a tiszapéterfalvai vidámpark területén, kétnapos volt a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett nemzetközi termékbemutató, ahol kárpátaljai termelők és vállalkozók mutathatták be piacképes termékeiket, valamint a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által július 13-án megszervezték a III. KurucFeszt kulturális és hagyományőrző fesztivált.

A KurucFeszt tárogatómuzsikával vette kezdetét, a fesztivál himnuszává vált „Csínom Palkó...” kezdetű kuruc nótát Nagy Csaba tárogatóművész játszotta, a jelenlévők pedig énekelték. A megnyitóünnepségen megjelent Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője, Wetzel Tamás, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Ljubka Katalin, a Miniszterelnökség osztályvezetője, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Bacskai József és Tóth István ungvári és beregszászi magyar főkonzulok, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese, és még sokan mások.

A KurucFesztet Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Sub­car­pathica civil szervezet igazgatója, az esemény háziasszonya nyitotta meg, majd Orosz Ildikó köszöntötte „Rákóczi népét”, hangsúlyozva: „A mi felelősségünk, hogy folytassuk azt a harcot, amelyet 311 évvel ezelőtt eleink elkezdtek. Egy harcot »Istennel a hazáért és a szabadságért«. Fontos, hogy utódaink is tudjanak erről, és részt vegyenek ezeken a rendezvényeken, ezért kötelességünk minden éven a Turul-emlékműnél megemlékeznünk a csatáról, és utána átadni mindazt, amit örökül hagytak ránk őseink.” Orosz Ildikó bejelentette, hogy az idei KurucFeszt egyben jótékonysági rendezvény is, gyűjtést indítanak azon családok megsegítésére, amelyek családfenntartóját Kelet-Ukrajnába vitték harcolni.

Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár megnyitóbeszédében elismerően szólt a rendezvény szervezőiről, majd megkérdezte: „Hol lenne méltóbb helye egy kurucfesztiválnak a Kárpát-medencében, mint éppen ezen a helyen? Ahol az önök ősei a leghűségesebb támogatói voltak a nagyságos fejedelemnek és a szabadság ügyének.”

A fesztivál keretében láthatta a közönség a XIX. kárpátaljai népzenei, néptánc- és kézművestábor zárókoncertjét, valamint sor került a Pál István Szalonna vezette, a Hagyományok Háza és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által megszervezett népzenei és néptánc mesterkurzus oklevélátadására. A mesterkurzust 120-an kezdték el és 95-en el is végezték, akik oktatóikkal együtt ugyancsak fergeteges koncertet adtak.

A kora estig tartó fesztiválon több mint húsz hagyományőrző népzenei, néptánc- és énekegyüttes lépett fel, amelyek Kárpátalja legkülönbözőbb szegleteiből gyűltek össze Técsőtől Perecsenyig, bemutatva vidékünk gazdag és változatos hagyományait.

De nem panaszkodhattak a kulináris élvezetek, vagy a hagyományos kézművesség iránt érdeklődők sem, ha ellátogattak az Ízek vagy a Kézművesek utcájába. A kicsiket a vidámpark attrakciói mellett óriáscsúszda, ugrálóvár és céllövölde is várta.

A rendezvényt jól kiegészítette a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett nemzetközi termékbemutató ugyancsak a péterfalvai vidámpark területén, amelynek a második napja esett egybe a KurucFeszttel. Ennek keretében 48 kiállító – főleg kárpátaljai magyar vállalkozó – mutatta be piacképes termékeit egymásnak és az érdeklődőknek. Jöttek kiállítók Szatmárnémetiből és az anyaországból is. Folyamatosan nagy sorok kígyóztak a prémium minőségű gyümölcspálinkákat előállító Szicsek Pálinkafőzde standja előtt. A magyarországi Tiszaföldvárról érkezett Szicsek János cégalapító lapunknak elmondta: „Magyarországon van 110 kereskedelmi pálinkafőzde, és van 10-12 meghatározó, közöttünk vagyunk mi is. 35 éve vagyok a szakmában, ebből 27 éve mint magánvállalkozó. Volt szerencsém megvásárolni azt a telepet, ahol korábban alkalmazott voltam. A cégem eredményes egész eddigi működése alatt. Elmondhatom, hogy Magyarországról több kereskedelmi pálinka megy ki tőlünk exportra, mint a fennmaradó teljes magyar pálinkaexport. Itt, Péterfalván is azt tapasztaltuk, hogy különleges termékre mindig van érdeklődő, a pálinka pedig alkalmas arra, hogy meglepje az embereket. Nyolcvanféle terméket készítünk, gyakorlatilag minden termesztett és vadon termő gyümölcsből, amely erjeszthető és pálinka készíthető belőle. Csipkebogyóból, somból, áfonyából, illetve az sem mindegy, hogy milyen szilvából készül egy szilvapálinka, mert legalább tízféle különböző szilvagyümölcs van, akárcsak körte vagy alma.”

A rendezvény végén Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta: „Hagyományteremtő szándékkal szerveztünk idén először termékbemutatót, amely egy szakmai konferenciával kezdődött a tegnapi napon. Ezzel a rendezvénnyel az volt a célunk, hogy itt találkozhassanak egymással a kárpátaljai magyar gazdák, kisiparosok és mindenki, aki piacképes terméket tud vidékünkön előállítani. Nagy örömünkre sokan jelentkeztek, és úgy érzem, az előzetes elképzeléseinknek megfelelően alakult a program. De a kárpátaljai kiállítók mellett itt van Magyarországról a híres Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosa a családjával, Erdélyből, Nagybányáról is érkeztek kiállítók hárman is, de a vámszabályok miatt ők termékeket nem, csak szóróanyagot hoztak magukkal. Ugyanakkor a kárpátaljai kiállítók is megleptek, például olyan sajtkülönlegességeket állítottak ki, amelyekről nem is tudtam, de különleges kisipari termékektől kezdve különleges borokig nagyon sok kiváló termék készül Kárpátalján, amelyekről sokan nem is tudtunk. Sok új kapcsolat született, mindenképpen eredményes rendezvény volt, amelynek lesz folytatása a következő években.”

Badó Zsolt