Zene, dráma, népművészet

Kölcsey Pedagógusakadémia – 2014

2014. július 17., 07:15 , 705. szám

A múlt hét folyamán kezdetét vette a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia. Az Akadémia célja 2002-es életre hívása óta a magyar nyelven oktató tanárok képzése, továbbképzése, szakmai ismereteinek folyamatos megújítása, elmélyítése. Az első turnusban három továbbképzés zajlott.

A Drámapedagógia az oktatásban c. továbbképzésnek a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont. A képzés során a jelentkezők olyan előadásokon, foglalkozásokon vettek részt, amelyeken többek között figyelem- és emlékezetfejlesztő játékokkal, mozgásgyakorlatokkal, az improvizáció különböző technikáival ismerkedtek. A foglalkozások vezetői Kovács Éva és Kis Tibor, a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola drámapedagógusai voltak.

A Zenepedagógusok továbbképzése szintén a főiskolán zajlott. A képzés lebonyolítását, a foglalkozások levezetését Kepics Andzselika, a Beregszászi Művészeti Iskola tanárnője és Horváth István, a képzés szakelőadója, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkatársa végezte. A résztvevők többek között zeneelmélet, szolfézs, kórusművek feldolgozása, karvezetés, kamarazene és zenetörténet témakörökben tartandó előadásokon, foglalkozásokon vettek részt.

A drámapedagógusok és a zenepedagógusok továbbképzése július 11-én műsorral zárult, melyen a résztvevők a képzés alatt tanultakat mutatták be, majd Berki Károly, a KMPSZ irodaigazgatója adott át okleveleket a résztvevőknek a szekciófelelősök, a drámásoknál Kovács Éva, Kis Tibor és Bagu Géza, a zenepedagógusoknál pedig Kepics Andzselika és Horváth István kíséretében.

A most 19. alkalommal megrendezett Ének-, zene-, néptánc- és kézműves-továbbképzésre ez alkalommal is Tiszapéterfalván került sor. A pedagógusok részére hangképzést és kóruséneklést Bóka Borbála, Jőrös Andrea és Király Levente Zsolt, zeneelméletet és furulyajátékot Pál Katalin és Pál Lajos, néptáncot Juhász Attila, népi játékokat dr. Sándor Ildikó, népdalokat Pál Eszter és Agod Alíz tanított. A táborzáró műsorra rendhagyó módon most a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet által rendezett KurucFeszten került sor július 13-án.

E napon ért végéhez a Hagyományok Háza, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a PCS közös szervezésű, népzenészek, néptáncosok, népdalénekesek részére szervezett mesterkurzusa is. A résztvevők a képzésen tanultak bemutatásával örvendeztették meg a fesztiválra érkezőket, a szekciófelelősöknek pedig dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke adott át okleveleket, örömét kifejezve azok kitartó munkájáért és annak eredményeiért.

A képzés adminisztrációs feladatait végző Pál Katalin lapunknak elmondta: úgy néz ki, szeptembertől lesz folytatása is a kurzusnak.

A Kölcsey Pedagógusakadémia keretein belül jelenleg a magyarságismereti továbbképzés, valamint az angol-, matematika- és ukrántanárok továbbképzése folyik.

em