A hiperinzulinizmus

2014. július 17., 07:15 , 705. szám

Az utóbbi időben nagyon erős lett az étvágyam, ami önmagában még nem is lenne rossz, de ha pár órán belül nem eszek megint valamit, rosszul leszek, megfájdul a fejem, remegést érzek. Elkaptam valamilyen betegséget? S ha igen, hogyan gyógyulhatok ki belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy gáti olvasónk. Kérdéseit dr. Glagola Irénhez, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ endokrinológusához továbbítottuk.

– Elképzelhető, hogy a beteg hiperinzulinizmusban szenved, ami II. típusú cukorbetegséghez is vezethet – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A cukorbetegségről tudnunk kell, hogy nem minden esetben kapcsolódik inzulinhiányhoz. Lehetséges, hogy a szervezet normális módon termeli az inzulint, sőt akár túlzott mértékben is – az előbbi esetben inzulinrezisztenciáról, az utóbbiban hiperinzulinizmusról van szó –, ám a szervezet nem képes felhasználni a benne termelődő inzulint. Az inzulinrezisztencia is sok problémát vált ki: túlsúlyosságot, a koleszterinszint, illetve a vérnyomás emelkedését, valamikor nőgyógyászati problémákat is, s a hiperinzulinizmus is veszélyforrás lehet, mint már fentebb említést tettem róla. Ha túl sok inzulin képződik, akkor az étvágy vagy csökken, vagy ellenkezőleg, túlzott mértékben megnő, s az utóbbi esetben egyrészt elhízik a beteg, másrészt, ha bizonyos időtartamig nem eszik – az időtartam különböző: 3-4 órától egy napig terjedhet –, akkor a hiperinzulinizmusban szenvedő személy rosszul lesz: elgyengül, remegés fogja el, fájni kezd a feje. A problémákkal természetesen orvoshoz kell fordulni. Az orvostudomány fejlődése már lehetővé teszi, hogy megállapítsuk, mennyi inzulin termelődik, s milyen mértékben tudja azt felhasználni a szervezet. Ennek megállapítására elvégezzük az ún. index-norma tesztet.

– Ha kiderítik, hogy a páciensnél hiperinzulinizmus alakul ki, hogyan kezelik a beteget?

– Az endokrinológus megállapítja, szükség van-e gyógyszeres terápiára, vagy – ha még nem alakult ki a II. típusú cukorbetegség – elég a diéta is. A betegnek tartózkodnia kell az édességektől, a cukortól, a méztől, a szőlőtől, a banántól, az édes péksüteményektől. Ajánlott több zöldséget beiktatni az étrendbe, banán és szőlő kivételével gyümölcsöt is ehet, fogyasszon főtt húst. Emellett mozogjon többet. Ha pedig gyógyszert is kell szednie, akkor a szakorvos által felírt orvosságokat szedje a doktor által meghatározott módon. Az öngyógyítás veszélyes!

Lajos Mihály